Dobré zprávy v době koronaviru. Zní Óda na radost, dobré srdce ukazuje spousta lidí a objevil se vlk

5. duben 2020 14:21

Přinášíme vám přehled dobrých zpráv, kterých není málo ani v době nouzového stavu a pandémie.

V Domově pro seniory v Nezdenicích na Uherskobrodsku, kde se objevila nákaza koronavirem, zajistili za pomoci dobrovolníků velmi rychle ochranné pomůcky i náhradní kuchaře.

https://zlin.rozhlas.cz/solidarita-v-praxi-do-domova-pro-seniory-v-nezdenicich-se-dobrovolne-hlasili-8176839

Zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů navazuje na příspěvky Norimberských symfoniků na facebooku. Ti zveřejnili krátká videa, ve kterých ze svých domácností hrají Beethovenovu Ódu na radost. Filharmonie bude postupně publikovat videa svých členů pod názvem Hudba spojuje Evropu.

https://zlin.rozhlas.cz/ze-zlina-zni-oda-na-radost-na-prekonani-tezkych-chvil-filharmonici-se-pripojili-8176197

Slovácké divadlo vymyslelo v době koronaviru pomoc pro seniory, který se jmenuje Jako na zavolanou. Starším lidem po telefonu pomáhají přečkat samotu a krizi.

https://www.facebook.com/slovackedivadlo/photos/a.10151486417580922/10157131640455922/?type=3&theater

Obnovu Libušína na Pustevnách v Beskydech nezastavila ani současná mimořádná situace. Pracuje na interiéru chaty a také na zabezpečovacím protipožárním zařízení.

https://zlin.rozhlas.cz/libusin-i-pres-vyjimecny-stav-roste-do-krasy-podivejte-se-jak-vypada-vevnitr-8175603

Obnova Libušína na Pustevnách pokračuje

Nemocnice Zlínského kraje získaly stovky ochranných štítů. Dostávají je od škol, firem i komunity 3D tiskařů. Nejen roušky ale taky plastové ochranné štíty vyrábějí lidé pro zdravotníky Vsetínské nemocnice. Některé místní školy našly pomůcky ve svých laboratořích. Ve městě se taky spojila skupina nadšenců, kteří doma na 3D tiskárnách vyrobili už dvě stovky štítů. Několik desítek jich pak dodala zdravotníkům lakovna z nedaleké Jablůnky a taky další firmy z regionu.

https://zlin.rozhlas.cz/pomahaji-studenti-skoly-i-firmy-nemocnice-v-kraji-ziskavaji-potrebne-ochranne-8174079

Fotopast v lesích na Vsetínsku zachytila poprvé v historii odcizení rysí kořisti vlkem.Jde o takzvaný kleptoparazitismus, který je v Česku obvyklý třeba u lišek nebo kun a taky u divokých prasat. Záznam vlka a rysa se ale ochráncům přírody podařilo zaznamenat vůbec poprvé.

Související