Dobré kuře. Klášterní pokrm z 15. století
Tento recept je velmi starý. Pokrm pochází z 15.století a vařili ho mniši v klášterech. Pochutnávali si na něm i samotní arcibiskupové.
- 1 kuře o hmotnosti cca 1 ½ kg
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 pórek
- 1 plátek celeru
- sůl, voda
- ⅛ l suchého bílého vína
- 75 g staršího bílého chleba
- ¼ l vývaru z vaření
- šťáva z ½ citronu
- ¼ l suchého bílého vína
- 2 hřebíčky
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého kmínu
- černý pepř, čerstvě mletý
- 1 lžíce másla
Vykuchané, očištěné a umyté kuře dáme do velkého hrnce. Cibuli oloupeme a napícháme do ní hřebíčky. Mrkev, pórek a celer očistíme, omyjeme, nakrájíme na kousky a spolu s připravenou cibulí přidáme ke kuřeti. Osolíme a přilijeme tolik vody a vína, aby bylo kuře zakryté.
Přikryjeme poklicí a pomalu přivedeme k varu. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Na mírném ohni necháme vařit cca 45 minut.
Chléb namočíme do vývaru s vínem a citronovou šťávou, protřeme přes jemné síto nebo rozmixujeme do hladka. Ochutíme zázvorem, kmínem, pepřem a špetkou soli a za stálého míchání přivedeme k varu. Pokud je omáčka příliš hustá, naředíme ji ještě trochou vývaru.
Kuře vyjmeme, odstraníme kůži a vykostíme. Maso ze všech stran krátce opečeme na másle. Hotové dáme na mísu, přelijeme omáčkou a před podáváním můžeme podle chuti ještě trochu okořenit nebo osolit.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka