Dobrá zpráva pro pořadatele plesů: tombolu do 100 tisíc nemusí hlásit

Podmínky pro pořádání tombol se mění, organizátorům plesů a dalších akcí ulehčí práci, nově je nemusejí nahlašovat.

Od nového roku 2017 platí pro tomboly nová pravidla. Jejich zjednodušení ocení pořadatelé plesů či podobných kulturně společenských akcí. Nově se nemusí tombola nijak ohlašovat, tedy pod podmínkou, že herní jistina nepřekročí částku 100 tisíc korun včetně.

Herní jistina je suma, kterou pořadatel získá prodejem lístků do tomboly, tedy cena jednoho lístku vynásobená počtem lístků. Pokud částka přesáhne 100 tisíc, musí pořadatel zajistit notáře, který bude přítomen u slosování.

„Provozovatel má povinnost tombolu (s jistinou nad 100 tisíc pozn.red.) ohlásit obci, kde ji chce provozovat. Ohlášení nepodléhá správnímu poplatku. Obec do 15 dnů buďto vydá rozhodnutí dle správního řádu obsahující řádné odůvodnění včetně sdělení důvodů, proč obec na svém území tombolu nechce, nebo se do 15 dnů nevyjádří, což je považováno za souhlas s konáním tomboly,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva financí Filip Běhal.

Ještě v loňském roce bylo zorganizování tomboly složitější, pořadatelé plesů a akcí museli ohlašovat všechny tomboly - s tím, že ty s herní jistinou do padesáti tisíc schvalovala obec a nad padesát tisíc Ministerstvo financí.

Navíc ještě před několika lety platili pořadatelé poplatek za vyřízení žádosti v řádech několika tisíců. V roce 2012 snížilo ministerstvo poplatek na 500 korun. Teď už tedy není žádný. Co se nemění, je třiadvacetiprocentní daň z výnosu tomboly.

Spustit audio