Do Zlínského kraje mířil kokain za miliony korun. Policie zadržela sedm lidí

6. prosinec 2018 11:27

Policisté a celníci rozkryli na Moravě rozsáhlou síť distributorů kokainu. Skupina dovezla drogy za miliony korun ze Slovenska, obviněno je sedm lidí.

Organizovaná skupina řízená osmadvacetiletým mužem ze Zlínska dovážela drogu ze Slovenska.

Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy jim v případě prokázání viny hrozí až 18 let vězení. 

Kokain dodával ze Slovenska na Moravu dvaačtyřicetiletý muž. Droga byla podle policie velmi kvalitní. "Dováželi kokain ve vysoké čistotě až 85 procent. Tady docházelo k následnému ředění, distribuce na ulici byla v čistotě cca 30 procent," řekl vedoucí odboru obecné kriminality zlínského krajského policejního ředitelství Petr Petrželka.

Zatímco nákupní cena gramu drogy se podle něj pohybovala okolo 1500 korun, naředěnou ji distributoři prodávali za 2000 až 2500 korun. Dodávky kokainu přicházely pravidelně, podle potřeby uživatelů i několikrát měsíčně. Drogu si kupovaly desítky zákazníků, hlavně lépe situovaní lidé. Kokain užívala i většina dealerů.

Zásahu proti skupině se v druhé polovině listopadu podle Petrželky zúčastnilo zhruba 250 policistů a celníků. "Při sedmi domovních prohlídkách a sedmi prohlídkách nebytových prostor kolegové zajistili mimo jiné finanční prostředky související s páchanou trestnou činností ve výši 1,25 milionu korun, dále kokain, k jehož množství se prozatím nebudeme vyjadřovat, a dvě vozidla pachatelů," uvedl Petrželka.

Ředitel odboru pátrání Olomouc Generálního ředitelství cel Michal Zapletal označil kauzu za výjimečnou. "V rámci Zlínského kraje se jedná o první případ, kdy došlo k odhalení takového množství drogy a vůbec o to, že se jedná o drogu kokain," uvedl Zapletal.

Počet obviněných nemusí být podle policie konečný. Čtyři lidé jsou stíháni vazebně, další na svobodě. Obvinění dosud nebyli v souvislosti s drogovou kriminalitou soudně trestáni.

autor: pes

Související