Do vily Tugendhat se vrátí devět originálních kusů nábytku

27. červenec 2011

Dvouletá rekonstrukce brněnské vily Tugendhat - jediné tuzemské moderní stavby na seznamu UNESCO - bude hotova v lednu 2012. Původní termín dokončení při úterním kontrolním dni na stavbě potvrdilo vedení města i zástupci zhotovitele.

Zatím jsou ve vile na první pohled vidět především hrubé stěny, část podlah s různými prohlubněmi a stavební materiál všude kolem. „Vše probíhá podle harmonogramu,“ uklidňuje stavbyvedoucí Michal Malásek, „24. ledna budeme hotoví.“

Interiér vily Tugendhat doplní devět originálních kusů nábytku, které si původní majitelé odvezli při svém útěku z Československa v roce 1938. Při kontrolním dni to prozradil brněnský primátor Roman Onderka. Potomci původních majitelů část mobiliáře městu prodají za cenu, která je prý mnohem nižší, než by za něj získali v aukci.

Primátor Onderka připomněl, že vztahy s rodinou se výrazně zlepšily poté, co město konečně přistoupilo k dlouho odkládané odborné renovaci budovy. „Minulý týden mi přišel dopis, který potvrzuje cenovou relaci i to, že rodina Tugendhat prodá tento nábytek statutárnímu městu Brnu,“ prozradil Roman Onderka. Cenu primátor upřesnit nechtěl.

autor: hol
Spustit audio