Do většiny nemocnic kvůli chřipce už měsíc nesmí návštěvy. Někde ale rozhodnutí nechali na lidech

19. březen 2018

Chřipková epidemie pokračuje, nemocných ještě přibylo. Ve většině jihomoravských nemocnic nesmí už měsíc za pacienty návštěvy.

Některé nemocnice na striktním zákazu netrvají. Například Masarykův onkologický ústav tak radikální omezení návštěv odmítl a dál za pacienty jejich blízké pouští.

Přítomnost nejbližších podle mluvčí ústavu Zuzany Joukalové pomáhá nemocným psychicky. Přesto ústav vyzval blízké pacientů, aby před návštěvou zvážili svůj zdravotní stav. Tedy jestli nemohou přenášet nákazu.

Nejvíce nemocných přibylo mezi seniory

Podobně třeba nemocnice v Blansku nebo v Letovicích pouze doporučily, aby návštěvy za pacienty nechodily, pokud se necítí být úplně zdravé.

Ve všech okresech Jihomoravského kraje teď připadají více než dva tisíce nemocných na sto tisíc obyvatel. Nejhorší je situace na Hodonínsku, kde je 2840 nemocných.

Podle krajské epidemioložky Renaty Ciupek za poslední týden přibylo nejvíc nemocných mezi lidmi nad šedesát let. Pro ty může být i zdánlivě obyčejná chřipka velmi nebezpečná.

Zákaz platí i v domovech

„V Jihomoravském kraji zemřelo od začátku chřipkové epidemie šest lidí. Dalších 30 skončilo s vážnými problémy v nemocnici na přístrojích,“ upřesnila.

Opravdovou chřipku má podle hygieniků asi pětina všech nemocných, zbylé pacienty sužují respirační infekce. Ty mají oproti chřipce mírnější průběh.

Omezení návštěv platí i v jihomoravských domovech pro seniory. Každé zařízení ale volí vlastní režim. Z části z nich mohou starší lidé s rodinou bez problémů odjet na celý víkend nebo na dovolenou.

autor: Hana Floriánová
Spustit audio

Související