Do Slovenska směřují další lidé prchající před válkou. Jak to na ukrajinských hranicích vypadá?

4. březen 2022

Na slovensko-ukrajinskou hranici neustále přichází lidé prchající před válkou. Od začátku konfliktu dle slovenské policie hranice překročilo zhruba 80 tisíc osob. Pomoc jim na přechodech nabízí i Češi z Královéhradeckého kraje. Jaká je teď aktuální situace ve Vyšném Nemeckém zjišťoval přímo na místě reportér Martin Pařízek.

Máme tady za sebou velmi mrazivou noc. Dorazili jsme na úplný východ Slovenska zhruba ve 2 hodiny ráno a hned jsme směřovali k budově na slovensko-ukrajinské hranice.

Čtěte také

Jedním z prvních objektů je tam stan slovenského Červeného kříže, který se stará o uprchlíky z Ukrajiny.

Zdravotníci tu nejčastěji ošetřují různé otlačeniny z dlouhé chůze, jak lidé směřují na hranice. A také různá poranění způsobená na cestě.

Právě přes tento přechod přejde denně zhruba 8 000 lidí. Jsou to hlavně rodiče s malými dětmi, někdy ještě batolaty. Ale jsou tu i invalidé, kteří za pomoci druhých přechází hranici.

Jak se pomoc uprchlíkům na místě od začátku konfliktu na Ukrajině změnila?

Velmi výrazně. Vyrostla tu stanová městečka, jsou tady vytápěné stany.

Čtěte také

Lidé mají možnost se schovat do tepla, dostanou občerstvení. A najdou tu i teplé oblečení, protože řada uprchlíků musela nechat všechny své věci doma. Přichází pouze s batohem, kufrem nebo taškou, prostě s tím, co se vešlo do rukou.

Neustále se tu střídají autobusy, mikrobusy, dodávky, které rozváží uprchlíky. Ať už do okolních měst, kde je pro ně připraveno nějaké ubytování, nebo i do České republiky. Česká stopa je tu velmi výrazná. Viděli jsme autobusy z Libereckého kraje, dodávky z Královéhradeckého kraje, a také osobní automobily s českou poznávací značkou, které přijely pro uprchlíky.

Na cestě do Česka by dnes měla být i další část volyňských Čechů, kteří na Ukrajině trvale žijí. Máš o nich nějaké informace?

Už v noci jsme se spojili s Ludmilou Čiževskou, která vede Spolek volyňských Čechů. Ta nám potvrdila, že v tuto chvíli je už na cestě asi 250 dalších krajanů v šesti autobusech.

Už se dostali přes hraniční přechod do Maďarska, kde už na ně čekaly české autobusy. V těchto chvílích už by tedy měla být tato skupina volyňských Čechů v bezpečí na našem území.

autoři: Martin Pařízek , baj
Spustit audio

Související