Do školy chodil Tomík bos, pak obouval celý svět. Před deseti lety zemřel Tomáš Baťa mladší

Tomáš Baťa mladší se narodil v Praze, dětství prožil ve Zlíně a na studiích v Británii a Švýcarsku.

Před druhou světovou válkou pracoval Tomík, jak mu říkali, ve zlínské továrně, kterou založil jeho otec. Po emigraci vystudoval práva na Yorské univerzitě v Kanadě. Do vlasti se mohl vrátit až po listopadu 1989.

V kanadském Torontu usadil poté, co v roce 1939 v době nacistické okupace opustil rodnou zemi.

V Kanadě se mu podařilo rozjet výrobu bot. Za války sloužil v kanadské armádě a jeho právě dokončená továrna v nově založeném městě Batawa přešla na zbrojní výrobu.

Po válce, když byly Baťovy závody v Československu konfiskovány, vybudoval na základě zahraničních poboček rodinného impéria, o které vedl vleklý spor se svým strýcem Janem Antonínem Baťou, světovou organizaci výroby a prodeje obuvi s centrem v Kanadě. Značka Baťa (Bata) se díky němu stala světoznámou a firma Baťa Shoe Organization stále patří mezi v oboru.

V Česku byl předsedou správní rady zlínské univerzity, jež nese jméno jeho otce. Také podporoval Nadaci Tomáše Bati, které poskytl v restituci získanou rodinnou vilu ve Zlíně a zasadil se o založení vzdělávací organizace mladých podnikatelů pod názvem Junior Achievement. Také byl předsedou obchodního a průmyslového poradního výboru OECD pro transformaci zemí střední a východní Evropy a zasloužil se o přijetí Česka a Slovenska do této organizace.

Za svoji celoživotní činnost získal řadu ocenění. Mimo jiné byl jmenován čestným doktorem VŠE v Praze a Technické fakulty univerzity v Brně. Získal také vysoká státní vyznamenání, například Řád T. G. Masaryka, slovenský Bílý dvojkříž a Řád Kanady.

Byl ženatý, s manželkou Sonjou měl syna a tři dcery a také devět vnoučat.

Spustit audio

Související