Do roka a do dne. Policie chce do konce roku vyčistit areál ve Vrběticích

30. leden 2018

Na konci letošního roku by mohl skončit zásah policie ve Vrběticích na Zlínsku, kde před více než třemi lety vybuchly dva sklady s municí.

Začátkem ledna policie zmenšila střežený prostor v jihozápadní části areálu o necelých 100 hektarů. Majitelům pozemků v dotčené oblasti u Vlárských strojíren tak umožnila jejich obhospodařování. Řekl krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček.

V polovině roku plánuje policie vrácení dalších pozemků jejich majitelům v jižní části zasaženého areálu. "Je to prostor nad Vlárskými strojírnami a prostor směrem na východ, tedy na Vrbětice. Všechno bude záležet na počasí," uvedl Tkadleček.

Ohledání prvního vybuchlého skladu ve Vrběticích skončilo v polovině loňského června, od července pracují pyrotechnici u druhého epicentra exploze.

Od 1. března budou v areálu působit čtyři armádní pyrotechnici a čtyři ženisté. Podle Tkadlečka se postarají o plošný pyrotechnický sběr ve vytipovaných lokalitách. Budou se také podílet na výstavbě nové trhací jámy. "Není nic zvláštního, že během dne nalezneme desítky kusů nebezpečné munice. Bohužel je tam více munice, než u objektu 16, která je v takovém stavu, že není schopná převozu a musíme ji trhat přímo na místě," řekl Tkadleček.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související