Do původní podoby se vrací kiosek od architekta Jana Kotěry na Pražském mostě v Hradci Králové

14. květen 2020 10:25

V dubnu byla zahájena oprava dalšího Kotěrova kiosku na Eliščině nábřeží stojícího na okraji Pražského mostu. Celková revitalizace vyjde na necelých 3,5 milionu korun včetně DPH. Práce mají být dokončeny na podzim letošního roku, v příštím roce by mělo být vypsáno výběrové řízení na nového nájemce. 

Ještě během léta chce město začít s hledáním nájemce také do protějšího kiosku na stejném břehu Labe.

Čtěte také

„Předmětem revitalizace kiosku je obnova architektonického řešení z doby vzniku, tedy podle plánů architekta Jana Kotěry, ale s přihlédnutím na využitelnost v dnešní době. Součástí těchto oprav jsou mimo jiné obnova celkového pláště, vnitřních povrchů, obnova střechy i doplnění historicky významné půlkruhové markýzy, která byla z kiosku zhruba před padesáti lety odstraněna,“ říká náměstkyně primátora Věra Pourová z Hnutí ANO, do jejíž gesce spadají městské organizace včetně Správy nemovitostí Hradec Králové, která opravu kiosku zajišťuje.

Revitalizace bude nadále spočívat ve výměně elektroinstalace, repase a výrobě replik dřevěných oken a nových dveří a opravy nové elektrické lampy na konci mostní zdi. Dále zde také budou probíhat restaurátorské průzkumy odboru památkové péče Hradec Králové.

Do původní podoby se vrací kiosek architekta Jana Kotěry na Pražském mostě v Hradci Králové

Práce by měly být dokončeny na podzim letošního roku. V průběhu příštího roku by město mohlo hledat nového nájemce.

Čtěte také

V několika následujících letních měsících bude vypsáno také výběrové řízení na nájemce druhého kiosku, který stojí na protější straně na Eliščině nábřeží.

„Jelikož se jedná o kulturní památku, tak jsme od památkářů dostali návrh několika podmínek, které by měl budoucí nájemce dodržet. Vyloučeno je například využití vyžadující odvětrání prostoru, z čehož plyne, že zde nebude moci být třeba rychlé občerstvení užívající fritování, smažení a další tepelné úpravy potravin,“ vysvětluje náměstkyně Pourová.

Budoucí nájemce by také neměl kiosek stavebně upravovat nebo zde umístit reklamu v nesouladu se stanoviskem odboru památkové péče. Všechny podmínky, které bude muset potenciální nájemce splňovat, musí ještě před vypsáním výběrového řízení schválit Rada města.

autor: baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

Související