Do půjčoven nářadí nechodí jen kutilové, ale i firmy pro stroje například pro brigádníky

9. únor 2023

Pustíme-li se do projektu, který je náročnější na vybavení nářadím a stroji, pravděpodobně obejdeme nejprve kamarády. Pokud to však nestačí, řešením jsou půjčovny. Dokáží pomoci i s půjčením velmi speciálních strojů i běžné vrtačky.

Půjčovny nářadí jsou už zcela běžnou součástí trhu. Zajímavé je, že je zdaleka nevyužívají jen domácí kutilové, ale často i firmy, které při větších zakázkách potřebují dovybavit nářadím například brigádníky.

Při půjčení nářadí musíme počítat se zálohou, kterou půjčovna chce složit od toho, komu nářadí půjčuje. Jistí se tak pro případ, že nářadí dotyčný nevrátí nebo vrátí poškozené. Při bezproblémovém návratu půjčeného vybavení je záloha plně vratná, nebo se z ní odečítá poplatek za půjčení. Ten se většinou odvozuje od ceny stroje a doby, na kterou byl půjčen. V některých půjčovnách jsou zvýhodněné sazby například při vypůjčení na víkend a podobně.

Součástí půjčení vybavení je většinou i základní zaškolení v obsluze daného stroje a poučení o bezpečnosti práce s ním. Pokud dojde při práci k poškození půjčeného vybavení, je nutné na to obsluhu půjčovny upozornit. Servis v takovém případě zjistí, zda byla závada způsobena opotřebením stroje, či zda byl problém v nesprávné obsluze. V takovém případě může půjčovna žádat podíl na ceně opravy.

Půjčovny často provozují firmy, které zároveň nářadí i prodávají. Neskrývají, že jejich působení v půjčovnách je i testem kvality, protože se počítá s mnohem větším zatížením půjčovaných strojů.

A co se půjčuje nejvíce? Většinou se jedná o větší stroje, které však potřebujeme spíše zřídka. Mezi ně patří například sbíječky a bourací kladiva, dusadla na podklady pod dlažbu, brusky na parkety, čističe koberců a další nářadí. Občas se však stane i to, že si zákazník přijde do půjčovny i pro zcela běžnou vrtačku či akušroubovák pro přimontování poličky. I v takovém případě nemá půjčovna problém mu vyhovět.

Spustit audio