Do Chebu se po letech vrátil německý symbol svátků jara: velikonoční koruna

23. březen 2018 15:30
Zprávy

Zástupci německých spolků přivezli do Chebu takzvanou velikonoční korunu. Výzdoba z chvojí a malovaných vajíček se stane součástí sváteční expozice městského muzea. Symbolický dar má připomenout rozdílný způsob vnímání velikonoce na české a německé straně hranic.

Německý zvyk se vrací na území, kde žilo v minulosti převážně německé obyvatelstvo. Do Chebu ho přivezli zástupci spolku Osterpfad Vogtland společně se Svazem Němců v Chebu. Oficiálně ho předali představitelům radnice a městského muzea. 

Symbolická výzdoba z chvojí a malovaných vajíček, ve tvaru rozměrné koruny, se dočasně stane jedním z muzejních exponátů. A zároveň bude významným doplňkem výzdoby tradičního velikonočního jarmarku v prostorách muzea.

Německá tradice zdobit velikonoční korunou veřejná prostranství vznikla před více než 100 lety v Bavorsku, ve franckém Švýcarsku. Odtud se pak rozšířila do celého Německa. Města, která byla tímto způsobem vyzdobena, se navíc začala sdružovat do takzvaných velikonočních cest.

Zástupci německých spolků přivezli do Chebu takzvanou velikonoční korunu

Na německé straně hranic tento zvyk trvá dodnes. V 80. letech 20. století se rozšířil zejména v jižním, středním a východním Německu.

Do Chebu se velikonoční koruna vrací po desítkách let a v letošním roce je jediným městem Karlovarského kraje, které bude v následujících týdnech zdobit. Podle místostarosty Michala Pospíšila by se česká města mohla od německých sousedů inspirovat.

„Kdybychom se připojili k jarní tradici výzdobě kašen a ulic, města by tím jednoznačně ožila. V Německu jsou navíc velikonoční tradice i významným lákadlem pro turisty. Například do německého města Weida přijede na velikonoce až 15 tisíc návštěvníků,“ uzavírá chebský místostarosta.

autor: zdt
Spustit audio