Do Brna přiletělo první letadlo z Mnichova. Více než polovina sedadel byla prázdná

16. listopad 2015

Novou pravidelnou linku z Brna do Mnichova si dnes vyzkoušeli první cestující. Brno se tak vrátilo do mezinárodních rezervačních systémů letecké dopravy. Více než polovina sedadel v letadle ale zůstala prázdná. Letenku si koupilo 23 pasažérů, kapacita letadla je přitom 49 míst.

Nový spoj bude mezi Brnem a Mnichovem létat šest dnů v týdnu. Zpáteční letenky si zatím rezervovalo celkem 250 pasažérů.

Letiště dosud nabízelo stálé lety pouze do Londýna a do nizozemského Eindhovenu. Britská letecká společnost BMI Regional, která nové spojení s Mnichovem zajišťuje, nevylučuje do budoucna propojení Brna s dalšími evropskými městy.

„Nejprve musíme zprovoznit tuto linku. Uvidíme, jaké budou zimní měsíce, a potom budeme přemýšlet, jestli nezvýšíme frekvenci letů. Pokud by o to byl zájem, můžeme po domluvě se zdejším letištěm uvažovat i o dalších linkách do jiných měst,“ uvedl manažer BMI Regional Ian Woodley.

Celý let trvá zhruba hodinu. Lidé mají za jednosměrnou letenku zaplatit od 2150 korun. Pro srovnání, let z Vídně do Mnichova stojí okolo šesti až devíti tisíc, let z Prahy do Mnichova podobně.

Nebude to poprvé, co budou spoje z Brna do Mnichova létat. Před osmi lety ale provoz podobné linky do Mnichova skončil kvůli prodělečnosti. Linka tehdy podle předsedy představenstva brněnského letiště Jiřího Filipa z KDU-ČSL fungovala rok a půl.

„Samozřejmě je běžnou věcí, že se na letištích linky otvírají a zavírají. Vše závidí od podpory cestujících, to znamená od využitelnosti linky. Jestliže cestující přijdou na to, že je spojení výhodné, není důvod, proč by se ta linka nerozvíjela na další dvě nebo tři rotace za den.“

autoři: jel , ako , mav
Spustit audio