Do Beskyd se po dvaceti letech vrátila vlčí smečka. A objevil se i medvěd

Po téměř dvou desetiletích se na česko-slovenském pomezí opět pohybuje vlčí smečka.

Potvrdil to monitoring velkých šelem, který s pomocí dobrovolníků Vlčích hlídek uskutečňuje Hnutí DUHA ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Správou CHKO Beskydy.

Výskyt tří vlků byl potvrzen fotopastmi i stopováním opakovaně během celé zimy. Vzácněji se jednotliví vlci objevili také v severní části Moravskoslezských Beskyd a ve Slezských Beskydech.

Fotopasti také odhalily, že v Beskydech a v Javorníkách žije minimálně jedenáct dospělých rysů a pět koťat a jeden medvěd.

Medvěd zachycený fotopastí

„Díky intenzivnímu celoročnímu monitoringu velkých šelem jsme měli informace o pohybu vlčice v Javorníkách celý loňský rok. Na podzim se k vlčici přidali další dva dospělí jedinci a nyní tvoří malou tříčlennou smečku, která se pohybuje po celých Javorníkách od Makova na Slovensku až po Pulčín na Moravě,“ říká Michal Bojda, terénní pracovník Hnutí DUHA.

„Ačkoli třeba loni nebyly v Beskydech hlášeny žádné vlčí škody, je třeba počítat s trvalou přítomností vlků, medvědů a rysů ve zdejších horách. Vlci mají v lese nenahraditelnou úlohu, pomáhají udržovat přírodní rovnováhu,” připomněla Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy.

Výskyt rysa byl tuto zimu zjištěn díky fotopasti také v severní části Bílých Karpat. Podle ekologů je největší hrozbou pro rysy v Beskydech je pytláctví a také doprava.

Vlk v Javorníkách

Související