Dny se v prosinci krátí, před Vánoci ale nastane slunovrat a světla zase pomalu přibývá

14. prosinec 2021

Nejkratší světlý den nás čeká v prosinci. Doba od východu do západu slunce potrvá jen osm hodin a čtrnáct minut. Pak nastane zimní slunovrat a dny se začnou zase pomalu prodlužovat.

První prosincový den vyšlo v Českých Budějovicích slunce v 7.35 hodin a zapadlo v 16.07 hodin, světlý den tak trval osm hodin a 32 minut. „To jsme ještě před slunovratem a dny se stále krátí, v polovině měsíce bude světlá část dne trvat osm hodin a 16 minut,“ doplňuje jihočeský astronom Miloš Tichý.

Slunovrat nastane 21. prosince v 17 hodin. „Od té doby se budou dny zase prodlužovat až do letního slunovratu. Toho 21. prosince vyjde sluníčko v Českých Budějovicích v 7.53 hodin a zapadne v 16.07, to je osm hodin a 14 minut. To je ten nejkratší světlý den v roce,“ uvádí astronom.

Na Silvestra vyjde slunce možná trochu překvapivě později, v 7.56 hodin, ale zapadne v 16. 14 hodin, světlá část dne tak bude už o čtyři minuty delší než těsně před slunovratem.

To, že se dny neprodlužují symetricky, nepřibývá vždy stejný počet minut ráno a večer, je podle Miloše Tichého důsledkem vesmírné geometrie, polohy Země – Slunce. „Kdyby platilo, co si myslel Koperník, že jsou dráhy kruhové, tak by to bylo symetrické, ale my máme mírnou elipsu,“ připomíná.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související