Dlouholetý Sokol Jeroným Holý z Nového Hrádku brzy oslaví 84 let. Přesto stále hýří aktivitou

20. únor 2022

Český Sokol letos slaví 160 let od svého založení. Patří tak mezi nejstarší tuzemské spolky. Přestože dnes tvoří jeho základnu především mládež, najdou se i takoví, kteří se typickým "Nazdar" zdraví už mnoho desítek let. Jako třiaosmdesátiletý člen Sokola v Novém Hrádku na Náchodsku Jeroným Holý.

„Tam to bylo až do střechy, to bylo jako komín. A tady byla opona." Jeroným Holý brzy oslaví 84 let. Provází mě sokolovnou v Novém Hrádku na Náchodsku, kde začínal sportovat těsně po druhé světové válce. „Těsně po válce už jsem byl členem Sokola. Cvičitele jsme milovali, to byli bozi pro nás."

Čtěte také

Podobným vzorem je teď pro mladé právě on. Na svůj věk je neuvěřitelně vitální, na elektrokole má projeté celé okolí, do sokolovny chodí pravidelně, a když je potřeba, přiloží ruku k dílu.

Naposledy s dalšími členy udělali dřevěné obložení topení. „S Pavlem jsme to dělali a ještě s jedním dědkem. Ten je ale o hodně mladší."

Čtěte také

Na starost má také provoz lyžařského areálu Panská stráň, který provozuje Sokol a kde velkou část života trénoval. Teď rozepisuje služby a nebrání se ani jiné práci. „Ono tam něco dojde, tak zajdu do krámu, dokoupím to a přinesu. Nebo když jim chybí drobné mince, tak jdu s pytlíkem."

Když pátrám po tom, jestli své aktivity s ohledem na věk nechce omezit, dostávám jasnou odpověď. „Mě to doma nebaví, já prostě potřebuji pořád někde něco dělat. Třeba v létě chodím značit turistické cesty."

Dlouholetý Sokol Jeroným Holý z Nového Hrádku

Sokol Nový Hrádek si bez Jeronýma Holého řada místních vůbec nedokáže představit.

Čtěte také

Slova obdivu pro něj má třeba i starosta městysu a člen Sokola Zdeněk Drašnar. „Kdyby jeho nebylo, tak si troufám říct, že by nebylo ani lyžování na Novém Hrádku. Je opravdu strašně krásné, že takový člověk na tom světě v dnešní době ještě je."

Podobných členů má přitom Sokol napříč celou republikou řadu. Organizace eviduje ve více než tisícovce jednot 160 tisíc členů.

Spustit audio

Související