Dlouhodobé sezení zabíjí. Způsobuje stejný počet úmrtí jako kouření

2. prosinec 2016

Pokud právě sedíte, zbystřete pozornost. Podle posledních výsledků mezinárodního průzkumu IPEN, na kterém pracovali i vědci z olomoucké univerzity, je sezení stejně rizikové jako kouření. Proč škodí našemu zdraví a co s tím dělat?

Osmatřicet zemí světa zkoumá v projektu IPEN vliv prostředí na pohybovou aktivitu. Za Českou republiku zpracovávala výsledky olomoucká fakulta tělesné kultury.

Češi by si měli v tomto ohledu sáhnout do svědomí a vstát ze židlí. Dlouhodobé sezení je podle mezinárodního průzkumu IPEN totiž novodobým kouřením.

Proč dlouhé vysedávání zabíjí, vysvětlil jeden z řešitelů světového průzkumu Zdeněk Hamřík: „Člověk na něho není fyziologicky přizpůsobený. Zdravotní rizika jsou tak vážná, že sezení způsobuje celosvětově zhruba stejný počet úmrtí jako kouření.“

Roste generace, která pěšky neujde ani 500 metrů

Češi na tom podle něj nejsou v tomto srovnání dobře. Alarmující je to prý u českých dětí. „Máme data, která ukazují, že velmi výrazně za poslední desetiletí narostl počet dětí, které prosedí sedm, osm hodin denně u počítače. Jejich pohybové návyky a celkový obraz je velmi špatný. Roste nám obezita. Roste nám generace, která nebude zvyklá ujít pěšky ani 500 metrů.“

Rada u dětí zní: aktivní přestávky ve škole, kvalitnější tělocvik nebo veřejně přístupná sportoviště.

Dlouhé sezení v práci se může projevit na zdravotním stavu, v některých firmách proto můžou lidé pracovat i vestoje

U dospělých zní rady stejně jednoduše, o to hůř se plní.

Hodinka ve fitku nestačí

Osmihodinové sezení totiž podle Hamříka nevykoupí ani 45 minut ve fitness centru.

„Nejnovější výzkumy ukazují, že to absolutně nestačí. Člověk musí být aktivní přes den. Jít pěšky do práce, sednout na kolo a i v práci to sezení přerušovat. Dělat si pauzy a aktivní přestávky,“ dodává.

Nezdravé dlouhé sezení je totiž hodně drahé. Několikanásobný bypass, léčba diabetu nebo bolestí zad a dlouhodobé neschopenky v práci se totiž prodraží víc než každodenní aktivní pohyb.

autor: bam
Spustit audio