Divoký zelinář Radomír Němec radí: jak použít pupeny stromů a co v předjaří klíčit?

2. únor 2022

Poradna: divoký zelinář Radomír Němec na téma pupeny a jejich využití.

Jaké pupeny sbírat?

Pupeny jsou nejlepší v předjaří, kdy je v nich síla na další rok. Sbíráme listové nebo květní pupeny. Vyhlédneme si vhodný strom, musíme vědět, o jaký strom se jedná. Hodí se například lípa. Nejlepší jsou syrové ze stromu, teď jsou ale ještě tvrdé. Uřízneme větvičku, pupeny se zvětší, začnou rašit listy – a ty jsou výborné! Z lípy je skvělý salát, nemá to hořčiny.

Co pupeny třešně?

Třešeň používáme podobně jako lípu. Už teď jsou dobré. Větvičku můžeme nechat doma rozkvést a použijeme květy. Pozor, není vhodné konzumovat ve větším množství. Limit je hrst listů, to nic nehrozí. 

V babských radách nám posluchačka položila otázku na užití tibetské houby. Co je to za houbu a jaké jsou možnosti jejího zpracování?

Botanicky to není konkrétní druh, ale říkáme tak druhům, které jsou z oblasti Asie. Patří tam minimálně tři druhy: lesklokorka lesklá – houba, která se dá najít na dubech, na mrtvých kmenech a pařezech, je hnědo-vínově-červená, působí leskle, jako z vosku. Má v čínské medicíně legendární užití, dělají se z ní tinktury nebo i čaj. Další je housenice čínská – houbička, která vyrůstá z larvy a připomíná housenku. Vykope se a usuší se, také se používá v tradiční čínské medicíně. Třetí je „kefírová houba“ – symbióza kvasinek a bakterií, vypadá jako drobné květáčky. Propláchne se vodou a dá se do mléka. Živí se laktózou z mléka, vznikne kefír, který můžeme pít, je osvěžující. Má výhodu: neobsahuje cukr, má trošku alkoholu, zhruba jako nealkoholické pivo. Je to houba darovací, rychle se množí.

Pučálka je naklíčený hrách

Můžeme se na začátku února začít věnovat i domácímu klíčení semen. Co je dobré si připravit a do jakých receptů následně vyklíčená semínka použít?

K naklíčení jsou výborné mungo fazolky, koupit semena  můžete ve zdravé výživě. Semínka na zasetí mohou být chemicky ošetřená, tomu se vyhýbáme. Naše babičky klíčily hrách. Když se dá poté na máslo na pánvičku, máte pučálku.

A jak naklíčit? Dát hrášek do zavařovací sklenice: 1/3 kuliček hrášku, zalít vodou přes noc, potom slijeme vodu a opakujeme. Za zhruba 2 dny nám hrách vyklíčí. V ledničce vydrží další 2 dny, můžete ho použít do salátů.

Spustit audio

Související