Distanční výuka zabíjí debatu i kreativitu. Některé přednášky ale do on-line prostoru přenést jdou

5. září 2022

Problém stále se zvyšujících cen energií trápí i veřejné instituce. Rada vysokých škol varuje, že když nepřijde podpora ze strany státu, univerzity budou v budoucnu nuceny část výuky realizovat distančně. V krizové situaci pandemie se školy naučily výuku přesunout na internet. Co ale distanční výuka přináší studentům nebo i vyučujícím? Jakou část je možné do prostření internetu přenést? A skutečně zase skončí všichni studenti před obrazovkami počítačů?

Studentka politologie a orální historie Tereza nastoupila do magisterského studia, které rovnou začalo distanční výukou. Pro Terezu to znamená, že nezná část spolužáků ani vyučujících. Je možné v on-linu dobře debatovat? „To jsi uhodila hřebíček na hlavičku,“ říká. „Distanc tu debatu úplně zabil. A debata je něco, co v humanitních a společensko-vědních oborech potřebujeme.“

Tereza

Zase jiná situace může být v uměleckých oborech. Daniel Skála je koncertním cimbalistou, učí také na Ostravské univerzitě a na konzervatoři. Podle něj je správné, když mají studenti možnost realizovat teoretickou výuku i distanční formou, když se například nemohou zúčastnit přenášek. Výuka hry na hudební nástroj ale distanční formou ztrácí úroveň. „Poprvé jsem si uvědomil, jak je důležitý ten osobní kontakt. Když chcete být kreativní, tak on-line prostředí zdaleka tak vhodné není,“ vysvětluje Skála a popisuje, že konkrétně u hudby je navíc problematická zvuková kvalita přenosu.

Milan Pospíšil z VŠCHT

Podle Milana Pospíšila z VŠCHT a také předsedy Rady vysokých škol, která funguje jako poradní a konzultační orgán, je zachování prezenční výuky prioritou. Podle mluvčí Ministerstva školství Anety Lednové přechod na distanční výuku považuje MŠMT taktéž za úplně nejkrajnější řešení, ke kterému snad podle jejích slov díky chystaným řešením energetické krize nedojde. Podle Pospíšila probíhají jednání jak s rezortem školství, tak s Českou konferencí rektorů, která bude mít ve věci rozhodovací právo. Přesto chce mít Rada vysokých škol záložní plán pro letní semestr 2022/23 a zejména pro zimní semestr akademického roku 2023/2024.

Pusťte si reportáž a poslechněte si příběh studentky architektury Marie nebo studentky divadelní kritiky Zdenky. Dozvíte se také více o tom, kterou část výuky do on-line prostoru lze přenést a kterou jen těžko.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.