Diplomaté v předpremiéře viděli Masaryka. Film ho přibližuje bez klišé, tvrdí ministr

15. prosinec 2016

Jan Masaryk nebyl jen diplomat a syn prvního československého prezidenta. Režisér Julius Ševčík ukazuje také jeho odvrácenou stránku plnou drog a alkoholu. V předpremiéře anglickou verzi nového snímku viděli diplomati a politici v brněnském kině Scala.

Film začíná úmrtím prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Jeho syn Jan Masaryk sedí na chodbě s kocovinou a baví se s Edvardem Benešem, kterého ztvárnil Oldřich Kaiser. Pro hlavní roli se režisérovi podařilo získat Karla Rodena.

Snímek vypráví Masarykův život ve dvou liniích. Jedna popisuje okolnosti podpisu Mnichovské dohody, druhá ukazuje temnou stránku diplomatovi osobnosti.

„Víceméně u těchto technologických věcí je důležitý ten výběr. To co zapomenete a na co přitlačíte. Nejtěžší byla tedy ta dramaturgie věci a klíč k vyprávění. V životě Jana Masaryka, stejně jako v našich dějinách, je z čeho brát. Otázka ale je, jak vybrat,“ tvrdí Ševčík.

Vedle zákulisních jednání a setkávání v pracovnách politiků, tak Jan Masaryk ve filmu pije, střídá ženy a bankovkou s portrétem svého otce šňupe kokain.

„Můžeme začít u toho kokainu. Je to nadsazené nebo není? Nikdo ho přitom asi neviděl na rozdíl od jiných. Ale samozřejmě v té vysoké společnosti byl kokain tehdy společenská droga, to je pravda. A Masaryk se v té vysoké společnosti pohyboval a to velmi dobře,“ říká producent filmu Rudolf Biermann.

Film si v brněnské předpremiéře pochvaloval americký velvyslanec Andrew Schapiro nebo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

„Dokázat to přiblížit mimo běžná klišé. To si, myslím, má obrovskou cenu. Přál bych si, aby se dařilo častěji, než se to daří. S filmem jsem strašně mile překvapen, protože člověk je spíše zvyklý na zjednodušování historie a tady se naopak otevírá obrovský prostor toho domýšlení, co se tehdy všechno odehrálo,“ myslí si ministr.

Film bude mít premiéru 25. prosince v pražském kině Lucerna, do kin se pak dostane v březnu příštího roku.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio