Díky sociálnímu podniku mají lidé na Slovensku dobře placenou práci i v méně rozvinutých regionech

23. únor 2021

Romové žijící v Bánské Bystrici mají šanci získat dovednosti přímo v praxi. Město zřídilo podnik, který lidem ohroženým sociálním vyloučením a chudobou dává možnost získat práci a možnost rozvíjet své dovednosti díky tréninkům a individuálnímu poradenství.

Podnik medzitrhu práce každoročně poskytuje intervence v prospěch začleňování na trh práce pro 40 až 80 klientů, kteří dostanou příležitost na zapracování přímo v praxi během dohodnuté doby. Za poslední dva roky se ze 100 klientů, kteří vykonávali veřejně prospěšné činnosti podniku, podařilo uplatnit na trhu práce celkem 43 nezaměstnaným. Více ředitelka podniku Milena Maková:

„V současné době máme 40 uchazečů o zaměstnání. Vykonávají u nás čištění a natírání zábradlí. Dále zajišťujeme například údržbu komunikací, nebo sekání trávy.“

V zimní sezóně jde hlavně o vykonávání údržby, tedy o ruční či strojové odklízení sněhu, ledu a posyp solí v různých lokalitách Bánské Bystrice. Více pracovník podniku Zlatko Vereš:

„Míval jsem problémy se sehnáním zaměstnání. Než jsem nastoupil sem, byl jsem zaměstnaný před pěti lety. Tady pracuji poslední rok.“

Další zaměstnanec, 59letý Jan Švantner, byl dlouhodobě nezaměstnaný. Dokud nepřišel do sociálního podniku, práci si neuměl najít:

„Musel jsem prokázat snahu, pak mě přijali. Baví mě to tu, rád bych tu zůstal i nadále.“

Práce i vzdělávání

Činnost podniku je zaměřená na dočasně podporované zaměstnávání hlavně znevýhodněných uchazečů o práci, odběratelů dávek v hmotné nouzi a příjemců sociálních služeb. Dále Milena Maková:

„My nejenomže dáváme lidem konkrétní práci, zároveň u nás získávají moduly vzdělávání. Na individuální bázi s nimi řešíme různé životní situace.“

Průvodním jevem každodenního života zaměstnanců sociálního podniku je chudoba, dluhové zatížení spojené s exekucemi a neutěšené sociální poměry. I proto ve vícero lokalitách na Slovensku vznikají sociální podniky, kterých je v současnosti více jak 70. Více koordinátor sociálních projektů Bánskobystrického samosprávného kraje Pavel Červienka:

„Sociální podniky mohou zakládat i obce, tím pádem mohou mít i lidé v méně rozvinutých regionech dobře placenou práci. Další oblastí pro sociální podnikání je zaměstnávání lidí se zdravotním postižením.“

Služby bánskobystrického podniku mohou během roku využívat i ostatní občané – například na posekání trávníku nebo ořezání stromů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.