Devět pláten Slovanské epopeje Alfonse Muchy zamíří z Brna zpět do Prahy

Restaurátoři v těchto dnech deinstalují obrazy z výstavy na brněnském výstavišti a připravují je na transport. Plátna se pak vrátí do depozitáře Galerie hlavního města Prahy.

Dvě hodiny trvá demontovat a srolovat jeden z obrazů Alfonse Muchy z jeho slavné Slovanské epopeje. Až do konce týdne tak budou restaurátoři pracovat na brněnském výstavišti, které výstavu Alfons Mucha: Dva světy sedm měsíců hostilo.

Celý proces má na starosti hlavní restaurátor Petr Berger a jak sám řekl, plátna v Brně byla vystavená ve velmi dobrých podmínkách (teplota vzduchu musela být 20 °C a vlhkost 50 %). Takže žádné speciální ošetření není podle Bergera při balení zapotřebí.

Složité jsou ale samotné práce – na balení pracuje 12členný tým v čele s restaurátory. Ti železnou konstrukci 6 x 8 metrů velkého plátna nejdříve sundají ze zdi, položí malbou dolů na ochrannou vrstvu a tu pak srolují na dřevěný buben.

Slovanská epopej se zabydluje na výstavišti. Podívejte se, jak se obří plátna instalují

Instalace části Slovanské epopeje na brněnském výstavišti.

Osm až devět dní zabere restaurátorům a jejich pomocníkům rozbalit a pověsit devět pláten Slovanské epopeje. Největší obrazy od Alfonse Muchy měří osm krát šest metrů. Pečlivě zabalené a smotané je koncem tohoto týdne přivezli restaurátoři z Galerie hlavního města Prahy na brněnské výstaviště.

Podle mluvčího brněnských veletrhů Jiřího Smetany se na polovinu pláten z cyklu Slovanské epopeje přišlo za půl roku podívat skoro 75 tisíc lidí. Enormní zájem o epopej zaregistrovali hlavně na konci loňského roku, kdy dokonce navýšili kapacitu expozice tak, aby vyhověli co nejvíce návštěvníkům, kteří ještě na poslední chvíli chtěli těch devět největších obrazů Slovanské epopeje v Brně vidět.

Druhá část výstavy je k vidění ještě do 13. ledna, protože je vystavená v Obecním domě v Praze. I ta pak poputuje do depozitářů Galerie hlavního města Prahy.

Spustit audio

Související