Děti a těhotné ženy budou bez amalgámových plomb. Lidé je chtějí kvůli ceně

7. únor 2018

Od poloviny letošního roku začne v Česku platit zákaz amalgámových plomb těhotným a kojícím ženám, a taky dětem do šestnácti let.

Alternativní bílou zubní výplň pro ně ale pojišťovny zubařům proplácejí už od ledna.

Podle Světové zdravotnické organizace je působení amalgámu, především uvolňování rtuti, člověku škodlivé. Na lidský organismus působí toxicky. Ovlivňovat může hlavně nervový systém, trávicí a imunitní systém nebo plíce.

Amalgám si ale lidé stále vybírají a to především proto, že ho hradí zdravotní pojišťovna. „Tady v Kroměříží je to relativně častý výběr a to především kvůli ceně,“ říká zubař Jan Bjaček. "Alternativní zubní výplň pro děti i těhotné pojišťovny zubařům proplácejí už od ledna," potvrdil lékař.

Zubní amalgám je kombinace kovů, přičemž padesát procent z toho je rtuť a zbytek další kovy, jako například stříbro, měď nebo cín v různých poměrech. Směs pak slouží jako výplň zubu po odstranění zubního kazu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna potvrdila, že náhrada amalgámu bude stát 150 milionů korun.

Jiné země na zákaz amalgámu přistoupily už dávno. Amalgámové plomby už od roku 2008 neaplikují zubaři v Norsku, od roku 2009 ve Švédsku. Výrazně jsou omezeny v Dánsku, Estonsku, Finsku a Itálii. Další země pak přestávají používat amalgám u těhotných žen, dětí a lidí s různými onemocněními.

autor: pes

Související