Detailní repliky českých korunovačních klenotů zdobí po pěti letech Letohrádek Mitrovských v Brně

3. únor 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

V Letohrádku Mitrovských v Brně jsou od soboty 1. února k vidění svatováclavská koruna spolu se středověkým žezlem a jablkem. Repliky korunovačních klenotů do města dorazily po pěti letech. Spolu s nimi i výstava o 22 panovnících, kterým česká koruna náležela.  

„To může poznat pouze někdo, kdo se s originály korunovačních klenotů opakovaně setkal na Pražském hradě. Jinak je k nerozeznání a je to přesná, velmi věrná replika,“ přibližuje věrohodnost svatováclavské koruny vedoucí produkce Letohrádku Mitrovských Petr Lukas. Safíry, rubíny a smaragdy šperkař nahradil barevným sklem. Stejně jako perly, které klenot zdobí.

„Není reálné, aby se v replice nacházely originální kameny stejné velikosti, stejné barvy, stejného tvaru. Celá skupina replik korunovačních klenotů je vyrobena ze stříbra, které bylo galvanicky pozlaceno nejryzejším zlatem a všechny kameny a perly jsou skleněné kompozity. Svatováclavskou korunu vytvářel český zlatník Jiří Urban. Jeho práce je známá také ve světě,“ pokračuje Lukas.

Šaty Marie Terezie dominují jedné z výstavních místností

„Vytvořil například šperky z českého granátu pro britskou královnu Alžbětu II., sadu jí věnoval náš první prezident Václav Havel. Dále vytvořil kříž pro papeže Jana Pavla II. Byl také člověkem, který jako první zhotovil mistrovskou repliku císařské koruny.“

Součástí výstavy je také přestavení 22 panovníků, kterým česká koruna náležela. Nechybí Karel IV., Jiří z Poděbrad, Rudolf II. Nebo Marie Terezie. Právě její šaty dominují jedné z výstavních místností.

Jelikož českou historii doprovázelo také husitské období, mohou v prostorách letohrádku vidět například tarasnici – historickou palnou zbraň. Po stěnách visí okované cepy, sudlice a řemdihy. Výstava zůstane v Letohrádku Mitrovských v Brně do 26. dubna 2020.

Na výstavě je k vidění i historická palná zbraň
autor: tip
Spustit audio