Déšť neodradil. Svěcení pramenů zahájilo v Luhačovicích lázeňskou sezonu. Přišly stovky lidí

Novodobou tradici svěcení pramenů obnovil luhačovický folklorní soubor Malé Zálesí na přelomu 80. a 90. let minulého století.

Svěcením pramenů dnes v Luhačovicích na Zlínsku vyvrcholil třídenní program nazvaný Otevírání pramenů, který ve městě tradičně zahajuje lázeňskou sezonu. Průvod městem se zastaveními a folklorním programem u jednotlivých pramenů přilákal přes deštivé počasí stovky lidí.

Průvod začal po mši v kostele Svaté Rodiny u pramene svatého Josefa a luhačovický farář Hubert Wojcik jej posvětil. "Znamená to pro mne děkovnou modlitbu, že v tomto kraji, v našem městě, naší farnosti jsou právě tyto prameny," řekl novinářům farář. V průvodu šli kromě církevních představitelů členové folklorních souborů, hasiči i návštěvníci lázní.

Svěcení pramenů je pro Luhačovice velkou událostí

Průvod zamířil také k prameni Dr. Šťastného a Novému Jubilejnímu. U známého pramene Vincentka se letos průvod nemohl zastavit kvůli rekonstrukci lázeňské kolonády a haly Vincentka. U každého pramene se průvod zastavil a farář jej posvětil, po folklorním programu umístili folkloristé na pramen věneček. Novodobou tradici svěcení pramenů obnovil luhačovický folklorní soubor Malé Zálesí na přelomu 80. a 90. let minulého století.

Svěcení pramenů v Luhačovicích

"Připravili jsme speciální pásmo, je to pásmo, které jsme převzali po paní Haluzové, jsou to písničky, které se zpívají tradičně na Otevírání pramenů. Všechno jsou to písničky o vodě, o našich léčivých pramenech," řekla dnes ČTK vedoucí dětské skupiny souboru Malé Zálesí Alena Slámová, která akci absolvovala již asi 30. rokem.

Pro folkloristy je akce velmi významná. "Je to zahájení lázeňské sezony, slavnostní otevření studánek, vodiček, ta naše léčivá voda nám tady dává zdraví. Pro nás je to velmi významná akce," uvedla Slámová. Soubor má podle ní asi 80 členů, z toho 50 dětí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související