Desítky tisíc poukazů zdarma využili v létě turisté na znojemská kulturní lákadla. Zájem byl o podzemí i pivovarnictví

Za oběd nebo přespání volná vstupenka na kulturní lákadla ve Znojmě. Takto fungoval celé léto projekt Znojmo Zadax.

Jeho hlavním cílem bylo nalákat turisty do města a pomoct místním podnikatelům vzpamatovat se z letošního jara. Podle Znojemské Besedy se to podařilo. Lidé využili bezmála 35 tisíc volných vstupenek.

Čtěte také

Hodně nebo málo? 

Podle Znojemské Besedy, která měla projekt na starosti, je to obrovské číslo. Oproti roku 2019 se do znojemského podzemí a dalších míst přijelo letos podívat o polovinu víc lidí – bezmála 84 tisíc návštěvníků. Některá místa uprostřed léta podle ředitele Znojemské Besedy Františka Koudely doslova praskala ve švech, a proto museli navyšovat kapacitu prohlídek třeba právě ve znojemském podzemí. 

Podle statistik a rozhovorů s celkem 140 zapojenými podnikateli podle Besedy vyplývá, že lidé do Znojma jezdili cíleně pro poukazy zdarma. Sami se na projekt vyptávali a provozovatelům zájem pomáhal se alespoň částečně restartovat, vzpamatovat, vrátit se částečně do normálu po restrikcích z jara. Aby lidé volňásek získali, stačilo v restauraci nebo kavárně utratit 150 korun, případně se za pět set korun ubytovat. 

Největší zájem

Podzemí je už tradičně turisticky nejnavštěvovanějším místem. Většinu poukazů lidé uplatňovali právě tam. Rekordní nárůst zájmu zaznamenala Expozice pivovarnictví v tamním městském pivovaru. Oproti loňskému roku dorazilo 2,5krát více lidí. Podobně si vedlo také hradební opevnění. Dvojnásobný nárůst zaznamenali také na radniční věži. 

Za prázdniny v plusu

Projektem ale Znojmo přišlo o výdělek na vstupném. Za běžného stavu by za zmíněných 35 tisíc poukazů mělo peníze. Se ztrátou město počítalo a bralo ji jako jakousi kompenzaci pro podnikatele, kterým primárně měl projekt Znojmo Zadax pomoci.

Na jaře, před jeho spuštěním, počítali se ztrátou zhruba 2,5 milionu korun. Z tržeb za letošní turistickou sezonu ale vyplývá, že tyto obavy o ušlý zisk město mít nemuselo. Naopak skončilo o čtvrt milionu korun v plusu. Ve městě tak uvažují, jak projekt využít v dalších letech, ale jeho výsledky chtějí ještě důkladněji analyzovat. Zároveň nikdo ze Znojemské Besedy nedokáže odhadnout, jak se bude epidemie koronaviru dál vyvíjet. 

autor: Petr Tichý
Spustit audio