Desítky ručně vyráběných dřevěných a repasovaných kovových oken přibyly letos v Louckém klášteře

Přes čtyřicet nových oken zdobí Loucký klášter ve Znojmě. Ta dřevěná museli vyrábět truhláři ručně, ta repasovaná kovová mají zase podle architektů unikátní systém otvírání.

Při opravách konventu dělníci zároveň odkryli původní zbytky zazděných barokních oken. Dělníci na zimu rekonstrukci největší části kláštera – barokního konventu přerušili.

„Kromě toho, že jsou okna zpracována velice precizně, je tady unikátní systém ovládání – když vezmeme za páku, vyklopí se střední okno. V místnosti tak dochází k přirozenému provětrávání místnosti, aniž by vznikl průvan. Je to z toho důvodu, že tento prostor sloužil dříve jako oranžérie, taková zimní zahrada, kde se uchovávaly rostliny přes zimu,“ popisuje architektka města Znojma Iveta Ludvíková.

Část klášterních budov v současnosti využívá firma Znovín Znojmo. Využívaná je přitom pouze asi 1/25 celého areálu. Většina objektu chátrá. Proto se například v prostoru rizalitu (předsunutá část průčelí stavby po celé její výšce), v jeho půdní části, propadá strop. Trámy jsou tu uhnilé a musí být vyztuženy podpěrami. „Tento havarijní stav způsobilo zatékání do krovu. Střecha byla opravena, ale na opravu části stropu už bohužel nedošlo,“ komentuje stav Ludvíková.

Do oprav oken a prostor v Louckém klášteře investovalo město Znojmo letos 4,7 milionu korun.

autor: Petr Tichý
Spustit audio