Demolice Libušína se chýlí ke konci. Práci pozdržela záchrana Alšových sgrafit

8. září 2016

Demolice vyhořelého Libušína na Pustevnách je téměř u konce. Dělníci odstraňují poslední spálené trámy a části podlah. Staveniště dnes zkontrolovali zástupci rožnovského muzea a památkáři. Zároveň plánují další postup rekonstrukce zničené památky.

„Nejnáročnější bylo sejmout zbytky, na kterých byla sgrafita Mikoláše Alše, nyní se chystáme rozebrat zbytky roubení," popisoval plány stavbyvedoucí Viktor Prudílek. Obrazce se musí zpevnit organokřemičitany, které musí úplně ztvrdnout, aby se nimi dalo manipulovat.

Jak vidí průběh stavby nového Libušína, popsal i technický náměstek Vlašského muzea v přírodě Milan Geisierich. „5. října máme schůzku s Lesy České republiky, půjdeme do terénu vybírat stromy. Věřím, že začneme se samotnou těžbou hned v listopadu a poté se pustíme do samotného roubení. Doufám, že na jaře příštího roku už uvidíme, jak nový Libuším roste,“ sdělil náměstek.

Podle vedoucí památkové péče Aleny Pospíšilové je přestavba Libušína zkušeností, z níž památkáři čerpají cenné poznatky. „Narážíme na způsoby obnovy, které nebyly úplně ideální. V průběhu času se potvrdilo, že přece jenom naši předkové moc dobře věděli, co dělají, a my se máme stále co učit.“

Památkově chráněný objekt vyhořel před dvěma lety v březnu od vadného komínu.

autor: rv
Spustit audio