David Deyl nahrál s rozhlasovým orchestrem a sborem Somewhere In My Memory z filmu Sám doma

17. prosinec 2019

Slavnostní premiérové odvysílání písně Somewhere In My Memory v provedení Davida Deyla, Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu a Symfonického orchestru Českého rozhlasu, zaznělo v pondělní Humoriádě, společně s reportáží z kostela svatých Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně, kde se k písni natáčel videoklip.

Některé filmy již neoddělitelně patří k Vánocům. Vedle legendární pohádky Tři oříšky pro Popelku nebo Mrazík patří mezi světové vánoční filmové hity také americký film Sám doma II. Jeho ústřední píseň Somewhere In My Memory právě v rozhlasovém studiu natočil zpěvák David Deyl a ke spolupráci si vybral Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu.

David Deyl, SOČR a DPS při natáčení písně Somewhere In My Memory ve studiu

Nahrávka je originální mimo jiné i tím, že píseň Somewhere In My Memory dosud nebyla natočena ve spojení sólového zpěváka, dětského sboru a velkého symfonického orchestru. Píseň byla nahrána v originálním textu. Ostatně její autor, americký skladatel John Williams, k překladům nedává autorská práva.

Na jejím vánočním poselství to ale nic nemění. Jak v rozhovoru sdělil sám David Deyl: „Podstatné jsou emoce, které tato píseň přenáší.“ Ostatně právě touto písní chce oslovit všechny generace, které mají film Sám doma rádi a píseň Somewhere In My Memory si jednoznačně spojují právě s Vánocemi.

Za výběrem jsou ale i další osobní důvody Davida Deyla. Jak prozradil, tato píseň ho provázela od dětství a vždy byl jeho sen ji zazpívat nebo zahrát. Od dětství ho provází i samotný film, Sám doma. Přiznává ale, že je perfekcionista a na výběr spoluúčinkujících klade vysoké nároky: „Když jsem slyšel, jak zpívá Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu pod vedením Věry Hrdinkové, přál jsem si něco společného vymyslet.“

Poslední krok celého projektu proběhl v pátek 13. prosince v kostele svatých Cyrila a Metoděje v pražském Karlíně. V krásných interiérech kostela se k rozhlasové nahrávce dotáčel videoklip. Jakkoliv bylo filmování v lehkých koncertních šatech v prosincovém počasí pro děti zkouškou profesionálního přístupu, spolu s Davidem Deylem si všichni pracovní atmosféru užívali.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.