Dasha a Jan Smigmator: Známe se pěvecky natolik dokonale, že bychom zvládli zazpívat duet telemostem

8. listopad 2021

Dasha a Jan Smigmator se pěvecky setkali na albu, kterým vzdávají hold Karlu Gottovi i Marii Rottrové. Jak se společně cítí v roli moderátorů za rozhlasovým mikrofonem?

„My se známe 20 let. Potkali jsme se poprvé na konzervatoři, Dasha byla o trochu výš než já,“ říká na úvod Jan Smigmator. Letos je to 10 let, co spolu připravují a moderují rozhlasový pořad Klub Evergreen. „Oba jsme zpěváci, milujeme hudební tradice a big bandy, tak jsme si řekli, že to oslavíme hudbou. Vzniklo ‚plnotučné‘ album s nejlepšími živými muzikanty. Celkem jsme tomu albu dali tři čtvrtě roku života. To album je zázrak v dnešní době, takto rozsáhlé projekty se dělají vzácně,“ popisují.

„Nehádáme se, ale jsou situace, kdy oba cítíme lehkou ponorku, ale přejdeme to možná trošku nepříjemným mlčením – a vždycky to po čase vyšumí a zase se na sebe těšíme,“ potvrzují Dasha a Jan téměř jednohlasně. „Zpíváme spolu intenzivně 10 let, za tu dobu známe jeden druhého pěvecky natolik dokonale, že bychom zvládli zazpívat duet i telemostem,“ myslí si Smigmator.

Dasha je zpěvačkou populární série StarDance. V rozhovoru se svěřila se svým zážitkem ze zákulisí: „Probíhají zkoušky, generálky, mně už se to slívá v jedno. Když přijde přenos, tak už si ani neuvědomím, že už je to přenos a nesmírně si to užívám.“

Vzpomínky na dětská léta

Jan Smigmátor vyrůstal v Telči a rád na dětství vzpomíná. „Nasměrovalo mě to, co se týká vizuálního vnímání světa. Náměstí v Telči pro mě bylo tak přirozené, že když jsem přijel třeba do Mostu, tak mi to připadalo divné. Když někde není podloubí, mám pocit, že to není náměstí.“

Dasha je rodačka ze Zlína: „Ale v Brně se rozhodlo, že se budu věnovat zpěvu. Tatínek trumpetista se tehdy znal se zpěvačkou a profesorkou Hanou Horkou a ta řekla, že mám hudební inteligenci a měla bych se zpívání věnovat. To mi bylo nějakých 11 let.“

Jaký kompliment vysekl Jan Dashi? Kdo ze známých textařů si na jejich duetu málem vylámal zuby? Je jednodušší zpívat v angličtině? Poslechněte si celý rozhovor Jarky Vykoupilové.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.