Přejít k hlavnímu obsahu

‚Daří se nám, ale s extrémním nasazením.‘ Nemocnice se vrací postupně k běžnému provozu

24. listopad 2020 08:04

Počty potvrzených případů covidu klesají a snižuje se skóre v protiepidemickém systému PES. Také nejvytíženější zdravotnická zařízení se můžou po několika těžkých týdnech nadechnout, tvrdá práce ale nekončí. Jak to vypadá v nemocnici, která byla nedávno na hraně personální a lůžkové kapacity?

Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov patří dlouhodobě mezi nejvíce zasažená zdravotnická zařízení ve Středočeském kraji. Před dvěma týdny musela dokonce sáhnout k převozu pacientů - deset jich poslala do pražského Motola.

Teď je však podle mluvčího Petra Balleka situace lepší. „Obsazeno nyní máme 47 z celkové stovky covidových lůžek,“ uvedl pro server iROZHLAS.cz. Ještě ve čtvrtek jich ale bylo obsazených zhruba osmdesát.

Počet hospitalizovaných pacientů s covidem klesá také v dalších nemocnicích.

Díky zlepšení situace mohou začít postupně obnovovat jednotlivé nemocnice běžnou péči. Tu odkládaly kvůli nařízení z letošního října, které vláda na pondělním jednání zrušila.

„Nemocnice můžou postupně dle svých volných kapacit obnovovat tuto necovidovou péči a začít se stále více starat i o všechny ostatní občany, kteří měli tuto odkladnou péči zatím odloženu,“ prohláil po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Plánované operace začínají obnovovat také nemocnice v hlavním městě. „Nejčastěji se bude jednat o ortopedické výkony,“ uvedla mluvčí nemocnice Motol Pavlína Danková.

I z personálního hlediska se to v nemocnicích zlepšuje. Podle mluvčího benešovské nemocnice Balleka je teď situace „mírně optimističtější“, přesto péče o pacienty vyžaduje maximální úsilí zdravotníků.

„Daří se nám zajistit péči o pacienty jen s extrémním nasazením našich zaměstnanců a s pomocí dobrovolníků, studentů a vojáků,“ napsal redakci Ballek s tím, že se počet „pomocníků“ blíží k šedesátce a 85 zaměstnanců má nemocnice mimo službu.

autor: Martin Štorkán | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio