Dárcovství krve, rady

15. srpen 2005
Vaše téma

V naší republice je zhruba 70 odběrových míst. Pokud člověk půjde právě k odběru, tak by neměl zapomenout vzít si sebou občanský průkaz. Rozhodně není dobře podléhat mýtu, že člověk by měl jít k odběru na lačno. Naopak je lepší dát si třeba rohlík a čaj po ránu, protože člověk během odběru přijde o 450 ml krve, což je dost značné množství a bez jídla by mohlo být dárci docela špatně. Kritéria dárcovství pak shrne doktorka Alena Hakenová z pražské Thomayerovy nemocnice.

Alena Hakenová: Dárcem se může stát každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let. U těch prvodárců je lépe do těch 60. Základním předpokladem je, že člověk neprodělal infekční žloutenku a že se neléčí na žádnou chronickou chorobu.

Je vůbec tady v České republice dostatek krve?

Jiří Kokmotos: Dalo by se říci, že ano, respektive vystačíme si. Ale zopakuji, že denně je zapotřebí průměrně 500 l krve a to znamená, že právě každý den by mělo přijít do transfusní stanice na 1100 lidí, což je ohromné množství. Zásoby krve se pak také nedají moc dělat, protože jak už jsme říkali ve Vašem tématu, některé části krve vydrží jen pár dní. Tudíž čím více dárců, tím lépe. No a pak když dovolíš, tak přihřeju trošku tu naši rozhlasovou polívčičku. Tak darování krve samozřejmě podporuje i Český rozhlas, tak možná naši posluchači vědí a to tak, že několikrát do roka se tady u nás na Vinohradech koná akce Daruj krev s Českým rozhlasem. Nejbližší darování krve pak proběhne ve středu 14. září a poté opět ve středu 14. prosince. Oba dny jsou středy, jak už jsem tedy říkal a pojízdná transfúzní stanice bude k dispozici dárcům od 8 ráno do 6ti do večera.

Tam se určitě potkáte i s Jiřím Kokmotosem, autorem dnešního Vašeho tématu, protože jak už jsme také dnes zmínili, Jiří Kokmotos svoji krev daruje velmi rád a už to udělal několikrát.

Mohu doporučit.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu