Dánské štěstí. Jak severské království hledá svoje hygge a co na to říkají Češi

30. leden 2022

Jste šťastní? Skutečně šťastní? A co lidé ve vašem okolí? A může být šťastná i celá země? Jako jednotliví lidé jsme každý jiný, přesto nás jedno velké téma spojuje – štěstí hledáme úplně všichni. Jenže se nedokážeme shodnout na tom, co to vlastně je. Proč se nepodívat pro inspiraci do země, která se dlouhodobě umisťuje na prvních příčkách nejšťastnějších států světa, do Dánska. Skutečně Dánové přišli na recept na zaručené štěstí? Odpověď hledá dokumentarista Jiří Pasz.

Co považujete za štěstí vy sami? Peníze, slávu, bohatství, úspěch, nebo je to útulný domov, zahrádka, dobrá kniha… Co třeba kousek čokolády?

Jedno z dánských národních jídel je hot dog

Já mám to štěstí, že se stěhuju na rok do Dánska a jako nedůvěřivý a cynický Čech můžu důkladně prozkoumat, jak to je doopravdy a jaká má štěstí pravidla. Chci vědět, co může pro šťastný život udělat každý jednotlivec, ale taky jestli může štěstí svých občanů garantovat stát.

Už krátce po příjezdu je jasné, že tu něco nesedí.

Jak je to vlastně s neurologií štěstí? Jak náš mozek tvoří pozitivní i negativní emoce?

Lidé jsou tu milí, vlídní, vstřícní, na ulicích se na sebe usmívají. Ve službách na vás nikdo není nepříjemný. Na úřadech vám pomohou a přátelsky poradí.

Jenže to může být pouze fasáda.

Rozhodnu se vydat za místními odborníky, vědci různých oborů, a popovídat si s nimi o štěstí. Postupně je jasné, jak komplexní je to téma a z kolika různých úhlů pohledu se dá na štěstí dívat.

Co třeba neurologie, jak náš mozek vlastně vyrábí emoce a jak by vypadal člověk, který by se neustále cítil jen šťastný? Jak se mění filozofie štěstí a co o něm tvrdí současní myslitelé? Dá se vlastně lidské štěstí vůbec změřit?

Hygge, pyt a Češi

Účinkují: Rostislav Novák st., Daniela Bambasová, Tereza Císařová, Jiří Untermüller, Pavel Oubram, Tomáš Drápela
Připravil: Jiří Pasz
Dramaturgie: Ivan Studený
Zvukový mistr: Jiří Benák
Zvuková spolupráce: Radek Veselý, Michal Kolář
Premiéra: 16. 1. 2022

Štěstí ale není jen věda, nebo osobní úsilí. Je to i tradice, proto je potřeba se ptát, zda mají Dánové něco speciálního. O konceptu hygge jste možná už slyšeli.

Do češtiny nepřeložitelné slovo si nakonec pro sebe překládám jako aktivní zútulňování života, ať už vkusným designem domova, pobytem u krbu pod dekou a s kakaem, nebo kvalitním veřejným prostorem, který vás láká ven. Pro zútulňování je vlastně neomezený prostor.

Dánové si dávají záležet na tom, aby měli dost času k relaxaci

Možná ještě zajímavější je tradice pyt, která označuje schopnost se smířit s věcmi, které nedokážete ovlivnit. Co třeba počasí? Prší, je tma a zima? Proč nadávat a kazit si den, když s tím stejně nic neuděláte… Dánové říkají, že neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení. A pyt se tu učí ovládat už od dětství. 

S Lenou Meščanovou jsme se bavili o důležitosti vybalancovaní života a práce

Aby byl obrázek Dánského štěstí kompletní, setkávám se i s Čechy, kteří tu žijí. Od mladých studentů a podnikatelů po zkušené filmaře, novináře či učitele, kteří tu už zapustili kořeny (nebo minimálně jejich část).

Zajímá mě, jestli se jim tu žije lépe než v Česku a proč? Kdo jiný než Češi může dát Dánskému štěstí finální rozhřešení… 

Třídílný dokument Jiřího Pasze můžete v premiéře slyšet každou neděli od 16. ledna ve 14:30 na Plusu.

autor: Jiří Pasz
Spustit audio