Daňová Kobra udeřila na Zlínsku. Za škodu ve výši šest set milionů korun je obviněno šest lidí a dvě firmy

10. prosinec 2018 10:24

V případě prokázání viny hrozí členům organizované skupiny až desetiletý trest odnětí svobody.

Krajští kriminalisté skončili po pětiletém vyšetřování případ karuselových podvodů, který byl prozatím nejrozsáhlejším případem v historii zlínské daňové Kobry.

Začátkem prosince předložil vyšetřovatel krajskému státnímu zástupci návrh na podání obžaloby proti organizované skupině šesti fyzických a dvou právnických osob, které měly připravit stát o téměř 600 milionů korun.

Do Zlínského kraje mířil kokain za miliony korun. Policie zadržela sedm lidí

Zásah proti dealerům kokainu

Policisté a celníci rozkryli na Moravě rozsáhlou síť distributorů kokainu. Skupina dovezla drogy za miliony korun ze Slovenska, obviněno je sedm lidí.

Vyšetřovatel už před dvěma lety obvinil zločineckou skupinu osmi osob ve věku od 36 do 50 let ze Zlínska, Slovenska a Prahy ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, dílem dokonaného a dílem nedokonaného ve stádiu pokusu a zvlášť závažného zločinu účast na organizované zločinecké skupině. Ze stejných zločinů tehdy vyšetřovatel obvinil i tři firmy.

Dvě z obviněných osob pak byly v průběhu vyšetřování vyloučeny a je proti nim vedeno trestní řízení samostatně a proti jedné z firem bylo trestní stíhání zastaveno.

Tři z obviněných jsou v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody za daňovou trestnou činnost stejného charakteru, ostatní jsou stíháni na svobodě. V případě prokázání viny hrozí členům organizované skupiny až desetiletý trest odnětí svobody.

V průběhu vyšetřování trestné činnosti vyplynulo, že hlavní organizátor se dopustil mimo zmíněných trestný činů i trestného činu zpronevěry ve výši 35 milionů korun, za který je stíhaný v jiné trestní věci, kde už byla před několika týdny podána obžaloba.  Hlavní organizátor není stíhaný jenom v našem kraji, ale pro obdobnou trestnou činnost je proti němu vedeno trestní stíhání i kriminalisty v Praze a na Slovensku.

Spustit audio

Související