Dálnice R 49 od Lípy přes Vizovice k hranicím je zbytečná. Ekologové ji chtějí blokovat dál

Dálnice D49 má spojovat východní Moravu se západním Slovenskem, její stavba se povoluje už od roku 2002.

O trasu dálnice D 49, která má vést od Hulína přes Fryšták, Lípu, Pozděchov a Horní Lideč do slovenské Lysé pod Makytou, se vedou dlouhodobé spory.

A ekologové jsou přesvědčeni, že dálnice není potřeba. Navíc je podle nich povolení na její stavbu získáváno protizákonně, spory řeší soudy.

Ty už ale odmítly námitky ekologů týkající se ochrany živočichů na trase dálnice. Nyní budou muset řešit spor o dvacet tři menších staveb, jako jsou třeba mosty.

Obchvat Otrokovic by měl být hotový v září 2021. Jaké dopravní komplikace čekají řidiče při jeho stavbě?

Základní kámen stavby obchvatu Otrokovic

Na stavbě obchvatu je celkem 99 stavebních objektů.

Podle Miroslava Patrika ze spolku Děti země se dá jako o kompromisu uvažovat o stavbě úseku dálnice z Hulína do Fryštáku a ke Zlínu. „I tady si myslíme, že je dálnice kvůli tomu, že už je vybudovaná D55 do Otrokovic, zbytečná. Stát ale musí povolení získávat zákonným způsobem,“ uvedl Patrik v pořadu Co vy na to.

Dodal, že postrádá logiku stavět dálnici dál z Lípy přes Vizovice ke slovenským hranicím. Dálnice by tak vedla třeba přes přírodní park Vizovické vrchy. „V tomto úseku stačí vybudovat obchvaty. Nechceme do krajiny pro rekreaci pustit kamiony, stavět tam mosty a tunely,“ uvedl Patrik.

Krajský úřad nyní potvrdil stavební povolení na mosty či přeložky cest, jež vedou v trase dálnice. Odvolání proti povolení 23 menších stavebních zásahů, bez nichž nemůže důležitá dálnice fungovat, ale napadly celkem čtyři spolky.

Podle Ředitelství silnici a dálnic i regionálních politiků jde o obstrukce, které výstavbu dálnice zdržují a oddalují. Podle Patrika ale úředníci postupují nezákonně.

Dálnice D49 má spojovat východní Moravu se západním Slovenskem. Silnice má začínat u odbočky z dálnice D1 a má vést přes Fryšták, Lípu, Pozděchov a Horní Lideč do slovenské Lysé pod Makytou, kde se bude napojovat na slovenskou R6, která se bude u Púchova napojovat na slovenskou dálnici.

Spustit audio

Související