DAB+ multiplex Teleko z vysílače Hradec Králové – Stěžery ve zkušebním režimu

25. červenec 2023

Od pátku 21. července je signál rozhlasové sítě Teleko DAB k dispozici také prostřednictvím vysílače Hradec Králové – Stěžery. K dispozici jsou regionální okruhy Českého rozhlasu pro Královéhradecko a severní Čechy, ale také náboženská rádia Proglas a 7. Na základě individuálního oprávnění může vysílač fungovat s omezeným výkonem 1 kW s vertikální polarizací.

Čtěte také

„Rád bych Vás informoval, že od pátku 21.7.2023 je v provozu náš nový vysílač TELEKO DAB MUXu z lokality Hradec Králové – Stěžery na kanálu 5D s vyzářeným výkonem 1 kW,“ oznámil svým partnerům operátor Teleko digital. V DAB+ multiplexu jsou v tuto chvíli k dispozici Český rozhlas Hradec Králové, Český rozhlas Sever, Rádio Proglas, Rádio 7, ZUN (dříve Zoner Underground Network) a hudební stream DAB Plus Top 40.

Predikce pokrytí nového vysílače multiplexu TELEKO DAB+: HRADEC KRÁLOVÉ STĚŽERY

V tuto chvíli je provoz vysílače prozatím v experimentálním režimu, během kterého chce operátor zmonitorovat pokrytí a doladit všechny technické parametry. Zahájení ostrého provozu je naplánováno v horizontu několika týdnů. Vysílač pracuje ve vertikální polarizaci v takzvané jednofrekvenční SFN síti s vysílačem Trutnov - Čená hora na kanálu 5D. Stanoviště je osazeno nejnovějším vysílačem od firmy Rohde&Schwarz a dvěma dvojdipóly Kathrein.

autor: lukpo
Spustit audio

Související