D. Kuchtová z Jihočeských matek získala cenu

9. říjen 2002

Cenu německého Spolku ochránců přírody (Bund Naturschutz) za ochranu přírody dnes převzala představitelka ekologického sdružení Jihočeské matky Dana Kuchtová. Bavorská pobočka této největší německé ekologické organizace tak podle jejího představitele Huberta Weigera ocenila dlouholeté úsilí Kuchtové o zastavení jaderné elektrárny Temelín i to, jak posiluje přátelství mezi národy.

"Paní Kuchtová je prvním zahraničním nositelem naší ceny. Chceme tím dokumentovat i to, že společná práce bavorských, rakouských a českých ochránců přírody je základem pro mírovou tvorbu společné Evropy," uvedl Weiger.

Cena za ochranu přírody je nejvyšším oceněním v rámci organizace Bund Naturschutz, která ji uděluje již více než 20 let. Mezi jejími nositeli jsou například novinář Horst Stern, ředitel Národního parku Bavorský les Hans Biebelreither či katolický opat Emmanuel von Niederalteich.

Kuchtová přiznala, že po informaci o udělení ceny měla obavy, že bude spojena s finanční odměnou, po níž budou následovat úvahy o placených agentech. Cenu však tvoří diplom a medaile. "Beru to jako ocenění nás všech, kteří jdou cestou proti atomu v Čechách," řekla dnes Kuchtová novinářům. Cena však zřejmě bude mít finanční přínos pro Jihočeské matky. Richard Megner z německého Spolku ochránců přírody novinářům řekl, že sdružení od nich získá "velkorysou podporu". "Částku nemohu uvést, protože dosud nebyla schválena," uvedl.

Sdružení Jihočeské matky vzniklo v roce 1991 jako nezávislé nepolitické ekologické hnutí žen a matek usilujících o nápravu vztahu člověka k životnímu prostředí. Podle dostupných informací sdružuje asi pět desítek členek a spolupracovnic. Zasazuje se o zastavení rizikových a zdravotně závadných technologií, k nimž řadí především jadernou energetiku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio