Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě skončily, navštívilo je 80 tisíc lidí

6. červenec 2013

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě v pátek vyvrcholily národní poutí. Její součástí byla také slavnostní mše svatá na počest 1150. výročí od příchodu dvou byzantských učenců na Velkou Moravu. Papež František sice na Velehrad nepřijel, věřící ale oslovil dopisem. Vyzval je k toleranci a solidaritě.

Bohoslužbu v češtině celebroval papežský legát Josip Bozanič. Vyzdvihl skutečnost, že stojí na posvátné půdě, kde se nachází Metodějův hrob.

I přes občasné dopravní komplikace se do města dostali všichni poutníci a návštěvnost téměř 80 tisíc lidí během dvou dní je podle pořadatele slavností Josefa Kořenka nad očekávání hojná.

„Otevírali jsme jedno záložní parkoviště. Domnívám se, že jsme ve spolupráci v policií i tento nečekaný příliv poutníků zvládli. Nemám žádné zpětné vazby, že by byl někde nějaký problém,“ zhodnotil Kořenek.

Zdravotníci museli řešit 12 kolapsových stavů, podle Lucie Marešové z Maltézské pomoci ale nejvíc lidí vyhledalo pomoc kvůli klíšťatům.

„Vyndávali jsme kolem 35 klíšťat. Byl problém, že ve stanovém městečku nebyla posekaná tráva. Pak jsme ošetřili drobné oděrky, tržné rány, puchýře, jak lidi putovali na Velehrad a měli nevhodnou obuv,“ popsala zdravotní sestra.

Rekordní nebyla jen účast věřících. Během benefičního koncertu lidí dobré vůle se tu vybralo téměř dva miliony korun, což je více než dvojnásobek oproti loňsku.

Konstantin (Cyril) a Metoděj
autor: Andrea Kratinová
Spustit audio