Cyrilometodějské oslavy v Mikulčicích končí, vystoupí klávesista Marián Varga

26. květen 2013

Cyrilometodějské oslavy v Mikulčicích jsou v plném proudu, nepříznivé počasí se však podepsalo na jejich sobotní návštěvnosti. Z původně odhadovaných patnácti tisíc lidí se programu zúčastnila asi jen jedna desetina.

Sobotní ráno v Mikulčicích začalo bohoslužbou pravoslavné církve za účasti Bartoloměje, patriarchy konstantinopolského, a dalších zástupců církví z celého světa.

I proto letos oslavy podle vedoucího památníku Slovanského hradiště Františka Synka nesou podtitul Setkání kultur.

„Pravoslavná pouť v Mikulčicích je každý rok spojena se setkáním příslušníků bulharské menšiny žijících v České republice i v dalších okolních zemích - Rakousku, Maďarsku, Slovensku i Polsku. Udělají si slavnost a při té příležitosti kladou věnce k sousoší svatého Cyrila a Metoděje. Bulharská republika ho v roce 2009 věnovala Mikulčicím, České republice a památníku,“ vzpomíná.

Cyril s Metodějem přišli na Velkou Moravu v roce 863. Archeologické nálezy dokládají, že v této oblasti byla zakořeněna silná víra již před tímto datem.

„Cyril s Metodějem pravděpodobně působili v roce 863 tady. Počet kostelů svědčí pro to, že byzantská misie nepřišla na území, které nebylo christianizované. Tady už křesťanství existovalo, musely tu existovat i latinské kostely. Je možné, že byzantští bratři potom díky slovanské liturgii iniciovali výstavbu nových kostelů, a proto je počet na hradisku tak vysoký,“ vysvětluje archeolog Jaromír Šmerda.

Ač sobotnímu programu přihlížely asi jen dvě tisícovky návštěvníků, i přesto byly Mikulčice na nohou. Radnice vyslala podle starosty Josefa Helešice do terénu několik desítek dobrovolníků. „Zabezpečujeme kyvadlovou dopravu, dále jsme poskytli zázemí, lavičky, naše pracovníky i další servis, který se týká dovozu vody, odvozu odpadu a tak dále," popisuje.

Účastníci bohoslužby při příležitosti cyrilometodějských oslav v Mikulčicích na Hodonínsku

Dnes program oslav v Mikulčicích končí, obohatí ho mimo jiné i koncert slovenského klávesisty Mariána Vargy. Zdaleka to ale nebude vše.

„Diváci, kteří dnes navštíví, mohou vidět ukázky ze života Velkomoravanů, vyslechnout si chrámové sbory, místní cimbálové muziky, přednášku doktora Vepřeka na téma hlaholice, ukázky letu dravců a také divadelní hru Oskar a růžová paní,“ dodává ředitelka z pořádajícího Masarykova muzea v Hodoníně Irena Chovančíková.

Posledním účinkujícím bude od půl šesté zpěvačka Marta Töpferová s projektem Slovanské struny.


Zvětšit mapu
autoři: sib , Štěpánka Kadlečková
Spustit audio