Cukroví jako luxusní zboží? V cukrárnách oproti loňsku zdražilo až o sto procent
Vánoční cukroví se letos kvůli zdražení všech vstupních surovin i energií stalo luxusním zbožím. Ví to každý, kdo se letos pustil do pečení lineckého nebo vanilkových rohlíčků. A poznají to i ti, kdo si kupují hotové vánoční balíčky v cukrárnách. Ty brněnské zdražily zhruba v rozmezí od 30 do 100 % a kilogram cukroví už většinou stojí víc než tisíc korun.
Nevelkou místností se line sladká vůně. Zatímco cukrářka Natalia slepuje linecká kolečka rybízovou marmeládou, Majka v robotu míchá pudinkový krém a vyhazuje štůsek prázdných obalů od másla. „Týdně bych řekla, že objednáváme tak 80 másel, protože děláme opravdu jenom z másla.“
„Trouba musí být plná, aby byla plně využitá. Šetřili jsme vždycky, ale teď extrémně,“ vysvětluje provozní Dagmar Kroupová. Podle ní ve vánočních balíčcích nesmí chybět vanilkové rohlíčky, linecké cukroví a nějaké krémové. „Nikdo nechce moc experimentovat, co jsme zjistili. Máme i veganské a zájem je také o bezlepkové.“
Větší krabice s kilogramem vánočního cukroví v této brněnské cukrárně stála minulý rok 680 korun. „Teď to šlo skoro o 100 % nahoru. Levněji se to prostě udělat nedá. Je vidět, že lidi nekupuji už takové velké množství. Koupí si třeba kilo místo dvou kil,“ hodnotí Dagmar Kroupová.
Menší zájem i objednávky
Pokles zájmu po loňském nárůstu zaznamenaly i v rodinné cukrárně Ester Pechové z Rohatce na Hodonínsku. „Zhruba o nějakých 15-20 % nám klesl příjem objednávek proti loňsku. To je asi převážně kvůli ceně – kilo u nás vychází na 1180 korun. Oproti loňsku jsme zvýšili cenu zhruba o 250 korun,“ říká Pechová. „Ta klientela, která si zákusky a cukroví objednávala vždycky, tak si objednává i nadále. Ostatní váhají, jestli si dopřeji na Vánoce, jaké množství koupit a podobně.“
Meziroční pokles prodeje vánočního cukroví očekává i Svaz pekařů a cukrářů, potvrzuje jeho výkonný ředitel Bohumil Hlavatý: „U sladkého a máslového pečiva od léta ten prodej jde dolů a lidi se vrací zpátky k těm nejzákladnějším, nejlevnějším surovinám: chleba a rohlík.“
Ceny cukroví ale možná budou mít i pozitivní dopad – budeme se méně přejídat a pohled na váhu po svátcích nebude tak stresující.
Související
-
Cukroví zdravě a ještě k tomu levně. Jak toho dosáhnout?
Říkáte si, zda je to vůbec možné? V dnešní době? Dagmar Lužná, výživová poradkyně, makrobiotička a odbornice na tradiční čínskou medicínu říká, že to možné je.
-
Jíme očima! Tak si zmenšete velikost vánočního cukroví. Potěší vás stejně, radí výživová poradkyně
Vysílání z naší rozhlasové kavárny je dnes spojeno s radioporadnou výživové poradkyně Martiny Jandové. Jak si na Vánoce připravit takzvaný odlehčený jídelníček?
-
Zdražování energií a dalších provozních nákladů doléhá i na cukráře. Vánoční cukroví bude dražší
Nárůst cen energií se promítá i do hospodaření cukrářů. Své o tom vědí například majitelé přerovské Cukrárny Sum, jednoho z nejstarších podniků svého druhu v regionu.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Předseda středočeských zastupitelů ODS se propadl kandidátkou. ‚Není to kvůli střetu zájmů,‘ tvrdí Kupka
-
‚Podle mne odveta bude,‘ míní analytička Irena Kalhousová. Izrael ji ale musí dobře nakalibrovat
-
V Česku hledáte jakoukoliv práci co nejdřív, v Dánsku tu nejlepší a pomůžou vám s tím, srovnává sociolog
-
‚Musíme se připravit.‘ Rusko může mít za pět let prostředky k útoku na NATO, řekl německý generál