Cukroví jako luxusní zboží? V cukrárnách oproti loňsku zdražilo až o sto procent

9. prosinec 2022 12:00

Vánoční cukroví se letos kvůli zdražení všech vstupních surovin i energií stalo luxusním zbožím. Ví to každý, kdo se letos pustil do pečení lineckého nebo vanilkových rohlíčků. A poznají to i ti, kdo si kupují hotové vánoční balíčky v cukrárnách. Ty brněnské zdražily zhruba v rozmezí od 30 do 100 % a kilogram cukroví už většinou stojí víc než tisíc korun. 

Výroba cukroví

Nevelkou místností se line sladká vůně. Zatímco cukrářka Natalia slepuje linecká kolečka rybízovou marmeládou, Majka v robotu míchá pudinkový krém a vyhazuje štůsek prázdných obalů od másla. „Týdně bych řekla, že objednáváme tak 80 másel, protože děláme opravdu jenom z másla.“

„Trouba musí být plná, aby byla plně využitá. Šetřili jsme vždycky, ale teď extrémně,“ vysvětluje provozní Dagmar Kroupová. Podle ní ve vánočních balíčcích nesmí chybět vanilkové rohlíčky, linecké cukroví a nějaké krémové. „Nikdo nechce moc experimentovat, co jsme zjistili. Máme i veganské a zájem je také o bezlepkové.“

Větší krabice s kilogramem vánočního cukroví v této brněnské cukrárně stála minulý rok 680 korun. „Teď to šlo skoro o 100 % nahoru. Levněji se to prostě udělat nedá. Je vidět, že lidi nekupuji už takové velké množství. Koupí si třeba kilo místo dvou kil,“ hodnotí Dagmar Kroupová.

Menší zájem i objednávky

Pokles zájmu po loňském nárůstu zaznamenaly i v rodinné cukrárně Ester Pechové z Rohatce na Hodonínsku. „Zhruba o nějakých 15-20 % nám klesl příjem objednávek proti loňsku. To je asi převážně kvůli ceně – kilo u nás vychází na 1180 korun. Oproti loňsku jsme zvýšili cenu zhruba o 250 korun,“ říká Pechová. „Ta klientela, která si zákusky a cukroví objednávala vždycky, tak si objednává i nadále. Ostatní váhají, jestli si dopřeji na Vánoce, jaké množství koupit a podobně.“

Meziroční pokles prodeje vánočního cukroví očekává i Svaz pekařů a cukrářů, potvrzuje jeho výkonný ředitel Bohumil Hlavatý: „U sladkého a máslového pečiva od léta ten prodej jde dolů a lidi se vrací zpátky k těm nejzákladnějším, nejlevnějším surovinám: chleba a rohlík.“

Ceny cukroví ale možná budou mít i pozitivní dopad – budeme se méně přejídat a pohled na váhu po svátcích nebude tak stresující.

Spustit audio

Související