CSKA Moskva – Plzeň 1:2. Viktoria se velkým obratem po přestávce přiblížila Evropské lize

27. listopad 2018 20:46

Fotbalisté Viktorie Plzeň v letošním ročníku Ligy mistrů vyhráli první zápas. V pátém zápase skupiny G vyloupili stadion v Lužnikách a porazili CSKA Moskva 2:1. Oba týmy mají v tabulce 4 body, ale český mistr má výhodu lepšího vzájemného zápasu.

Viktoria Plzeň má po výhře v Lužnikách 2:1 v tabulce skupiny G čtyři body, stejně jako ruští fotbalisté z CSKA Moskva, které tým trenéra Vrby porazil. Před posledním kolem zápasů má ale český mistr výhodu lepšího vzájemného zápasu.

O cenné výhře rozhodl 10 minut před koncem po rohovém kopu Lukáš Hejda. Poslední utkání odehraje Viktoria s AS Řím, zatímco Moskvané budou potřebovat bodovat na Realu.

Viktoriáni odcestovali do Moskvy s tím, že pokud chtějí reálně pomýšlet na třetí místo, musí v Lužnikách zvítězit. Jejich plány ale naboural už po necelých deseti minutách Milan Petržela. Po jeho zákroku ve vlastním pokutovém území kopal Vlašić penaltu a bez problémů poslal CSKA do vedení.

Čeští mistři se v úvodní půlhodině v mrazivém počasí vůbec nedostali do hry a mohli děkovat brankáři Hruškovi, který se zahřál po střelách Obljakova a Vlašiće. Ščenikov zase ve vyložené šanci minul.

Šanci na vyrovnání měli svěřenci Pavla Vrby chvíli před přestávku. Po faulu na Řezníka měli výhodu pokutového kopu, jenže Romana Procházku vychytal gólman CSKA Akinfejev.

Slovenský záložník Viktorie zapravil své penaltové selhání deset minut po přestávce, když z hranice velkého vápna technickým pokusem pod horní tyč vyrovnal.

„Hrozně jsem to chtěl odčinit. Kluci se mě v kabině sice snažili povzbudit, ale cítil jsem se fakt hrozně. Věděl jsem, že to byl důležitý moment, naštěstí jsem to takhle odčinil,“ řekl po zápase Radiožurnálu střelec vyrovnávacího gólu Roman Procházka.

Remíza 1:1 by domácím stačila, jenže hráči CSKA chtěli vyhrát. Další velkou šanci měl Vlašić a sám na Hrušku se řítil Islanďan Sigurdsson, jenže plzeňský gólman obě šance zneškodnil.

A v 82. minutě se podruhé prosadili hráči Plzně. K centru od rohového praporku se prodral obránce Lukáš Hejda a poslal míč do protipohybu Akinfejeva.

Když Hruška pokryl i poslední domácí pokus o vyrovnání, mohli se čeští mistři radovat z důležité výhry 2:1. V tabulce skupiny G sice zůstávají poslední, ale díky lepšímu vzájemnému zápasu jim stačí, aby v posledním kole moskevský klub nezískal na Realu víc bodů, než Viktoria doma s AS Řím.

Zápas 5. kola skupiny G fotbalové Ligy mistrů:
CSKA Moskva - Viktoria Plzeň 1:2 (1:0)
Branky: 10. Vlašič z pen. - 56. Procházka, 81. Hejda. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Obljakov, Čalov - Hubník, Hrošovský, Kopic.

autor: vman
Spustit audio