Covid zrychluje, prudký nárůst hospitalizovaných a 2 úmrtí hlásí Kroměřížská nemocnice

21. říjen 2021 10:07

V nemocnici v Kroměříži přibývá pacientů s covidem-19. Zařízení už otevřelo dvě covidové jednotky a pro nemocné s koronavirem je připravené vyčlenit i další oddělení.

Ve středu 20. října 2021 leželo v pěti nemocnicích ve Zlínském kraji celkem 55 hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid‑19.

Prudký nárůst hospitalizovaných a 2 úmrtí ve spojení s covid-19 hlásí Kroměřížská nemocnice. Těžkému průběhu nemoci podlehli dva lidé: žena ve věku pětatřicet let a muž ve věku šestasedmdesát let. Oba nebyli naočkovaní.

Ve středu 20. října bylo v této nemocnici 21 pacientů s covid-19, přičemž týden předtím to nebyl nikdo s touto diagnózou.  Nemocnice zatím vyčlenila dvě covidová oddělení a připravuje se i na omezení některých operačních výkonů.

Zasedání krizového štábu a zákaz návštěv

Ve středu 20. října kvůli zrychlujícímu se šíření nemoci covid-19 mimořádně zasedal krizový štáb Zlínského kraje. Na jednání se hejtman Radim Holiš a vedení pěti nemocnic dohodli na zákazu návštěv, který začal platit od čtvrtka 21. října. Doporučení o omezení návštěv pro lůžková zdravotnická zařízení okamžitě vydala Krajská hygienická stanice.

„Rozhodnutí bylo jednomyslné. Nejhůře je na tom momentálně Kroměřížská nemocnice, kde omezení návštěv platí už od pondělí. Pro ostatní nemocnice jde o preventivní opatření. Všichni máme v živé paměti uplynulé měsíce, kdy jsme byli na hranici možností a měli přeplněná lůžka na jednotkách intenzivní péče. Tímto opatřením chceme kritickému stavu v nemocnicích předejít,“ řekl hejtman Radim Holiš a dodal: „Zátěž nemocnic poroste, doba, kdy se doháněla operativa je bohužel pryč, a musíme se připravit na další vlnu.“ 

Výjimka z regulace návštěv se týká pouze nezletilých pacientů, doprovodu otců či jiných osob u porodu, pacientů s omezenou svéprávností a pacientů v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění. S ohledem na bezpečnost pacientů bude zákaz platit do odvolání, které je v kompetenci vedení jednotlivých zařízení.

Počty nakažených ve Zlínském kraji

Celkem je k 20. říjnu v kraji 502 nakažených osob. Těžkému průběhu nemoci podlehli dva lidé.

Vysokou virovou zátěž vykazují mladí lidé ve věku pod 19 let, avšak zvyšuje se i počet nově zachycených nákaz ve věkových kategoriích 20 – 49 let. Nemoc se šíří převážně v neočkované populaci.

„Čísla jasně potvrzují, že očkování chrání proti vážnému průběhu onemocnění. Z toho důvodu by také lidé nad 60 let měli zvážit přeočkování posilující dávkou. Všechny žádám, aby dodržovali platná opatření a byli k sobě ohleduplní. Očkovat se lidé mohou v nemocnici nebo u svého praktického lékaře,“ doplnil informace o aktuálním stavu nákazy hejtman Radim Holiš.

Ukončené očkování má v kraji k 19. říjnu 305 747 osob. Posilovací dávku ke stejnému datu dostalo 1 300 lidí.

Vláda včera projednala nové návrhy ministerstva zdravotnictví, které mají omezit šíření epidemie covid‑19. Platná nařízení jsou uvedena zde: www.covid.gov.cz.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: Zlínský kraj
Spustit audio

Související