Čočková polévka s houbami

3. duben 2015

Čočka je zvlášť bohatá na bílkoviny, má vysoký obsah vitaminů skupiny B a z minerálů hlavně fosforu, hořčíku a vápníku, také železo a měď pro správnou krvetvorbu, síru, zinek, draslík, sodík, selen a nikl.

Obsahuje enzymy, organické kyseliny a lecitin. Naklíčená čočka navíc obsahuje důležitý E a C vitamín a velké množství exogenních enzymů. Čočka snižuje obsah cukru v krvi, snižuje i cholesterol a protože má schopnost rychle zasytit bez nadbytečných kalorií, je velmi vhodná pro redukční diety. Naklíčená čočka významně podporuje úbytek váhy.

Suroviny: 180 g čočky, 2 cibule, 1 stroužek česneku 600 g žampionů, 3 sušené meruňky, 1 polévková lžíce řepkového oleje, sůl, pepř, 800 ml drůbežího vývaru, 200 g řapíkatého celeru, 100 g zakysané smetany,

Postup: Čočku propláchneme a v dostatečném množství vody vaříme podle návodu na obalu přibližně 20 minut. Pa slijeme vodu a necháme okapat. Mezitím oloupeme a nadrobno pokrájíme cibuli a česnek. Žampiony otřeme kuchyňským papírem, očistíme a nasekáme na větší kousky. Meruňky nakrájíme na drobné kostičky.

Ve velkém hrnci zahřejeme olej a orestujeme na něm cibuli, česnek a žampiony. Osolíme, opepříme a podlijeme vývarem. Přidáme meruňky. Polévku uvedeme do varu, hrnec zakryjeme pokličkou a mírně vaříme asi 20 minut. Omyjeme celer, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Do polévky vmícháme zakysanou smetanu a rozmixujeme. pak vmícháme čočku a plátky celeru. Opět uvedeme do varu, dochutíme solí a pepřem a podáváme s celozrnným chlebem.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.