Co s rybami, které si lidé nekoupili? Kapři zpět do vody nepatří

27. prosinec 2017 14:15

Více než dva a půl tisíce prodejních míst s vánočními kapry letos evidovala Státní veterinární správa. Podle jejího mluvčího Petra Vorlíčka jich bylo o tři stovky víc, než loni. Co se ale děje se šupináči, které se nepodaří prodat?

Podle rybářů je velká chyba neprodanou rybu pustit zpět do vody. Ostatně ani takové to humánní pouštění koupeného kapra do rybníka není vhodné. Potvrdil to správce sádek v Chropyni na Kroměřížsku Otakar Pavlíček, podle kterého jsou ryby vyčerpané a nemusí návrat do vody přežít.

Rybáři z Chropyně je podle Otakara Pavlíčka prodávají do potravinářských kombinátů k dalšímu zpracování.

Státní veterinární správa připomíná, že je možná taky dohoda například se zoologickými zahradami, kde ryby poslouží jako krmivo. „Samozřejmě zdravá a silná ryba, která přežila Vánoce, může být nabízená a spotřebovaná i po svátcích,“ říká majitelka jedné ze zlínských rybáren Andrea Hajtrová.

Hlavní je podle prodejců naplánovat objednávky ryb s rozumem. Třeba Václav Čečka ve Zlíně letos prodal denně okolo dvou set kilogramů ryb. Snaží se nakupovat od chovatelů tak, aby mu pokud možno kapři nezbyli.

Zbytky ryb nebo leklé ryby musí podle zákona skončit hlavně v kafileriích.

autor: rv
Spustit audio

Související