Co připravil Český rozhlas Brno v Audiovizuálním kabinetu

1. červenec 2011

Audiovizuální (dříve Audio) kabinet je součástí Měsíce autorského čtení od roku 2010. První ročník byl věnován pouze poslechu nahrávek, které vznikly v literárně dramatické redakci Českého rozhlasu Brno převážně v posledním desetiletí. Šlo a jde o pořady, které úzce souvisí s prezentací osobností spisovatelů, dramatiků, překladatelů a literárních vědců, přičemž v mnoha případech tato linka rozšiřuje a doplňuje program večerních čtení – nahrávky se zhusta týkají právě autorů, kterým je věnován ten který večer, ať už z české či „hostovské“ části Čtení. Autoři se mnohdy spolu s režiséry či redaktory pořadů účastní poslechu a následné diskuse.

Poslech nahrávek se koná v brněnském Divadle Husa na provázku a začíná vždy v 17:30 hodin.

Par Avion
(Pořady Aleny Blažejovské: Poezie a dokument)
čt 7.7. v 17:30

Rozhlasový dokument Aleny Blažejovské je portrétem v Česku žijící Polky Renaty Putzlacher – manželky a matky, ale také básnířky, divadelní dramaturgyně a polonistky, která se zasloužila o znovupostavení legendární těšínské kavárny Avion. Režie Radim Nejedlý. Pořad z roku 2011.
Po poslechu následuje beseda s Renatou Putzlacher.

Logo
Malá recenze na Jana Skácela
(Pořady Aleny Blažejovské: Poezie a dokument)
pá 8.7. v 17:30

Zasvěcený a láskyplný rozhovor Zdeňka Kožmína a Ludvíka Kundery o Janu Skácelovi a jeho poezii. Rozhlasové pásmo připravila a uvádí Alena Blažejovská. Účinkuje Ladislav Lakomý, režie Petr Dufek. Pořad z roku 1992.

Slova Jana Skácela o lidové písni.
Z archivu Aleny Blažejovské II. - Druhé řečiště Ludvíka Kundery
(Pořady Aleny Blažejovské: Poezie a dokument)
so 9.7. v 17:30

Pásmo vzpomínek Ludvíka Kundery na Jaroslava Seiferta, Jiřího Mahena, J. M. Tomeše, Klementa Bochořáka, Josefa Kainara a Bohuslava Reynka. Recituje Ladislav Lakomý, režie Zdeněk Kozák. Pořad z roku 1997.

Ludvík Kundera
Z archivu Aleny Blažejovské II. - Blázen jsem ve své vsi
(Pořady Aleny Blažejovské: Poezie a dokument)
ne 10.7. v 17:30

Scénickou montáž básní a nepublikovaných dopisů Bohuslava Reynka, převzatou z repertoáru Kabinetu múz, s použitím eseje Josefa Hradce připravil Jan Antonín Pitínský. Účinkují Marie Ludvíková, Johana Halounová, Zuzana Jelínková, Marika Žáková, Miroslav Kumhala, Cyril Drozda a Martin Dohnal. Pořad z roku 1992.

U kamen v Petrkově - bratři D. a J. Reynkovi v rozhovoru s A. Blažejovskou.
Májový ráječek
(Z archivu Olgy Jeřábkové)
po 11.7. v 17:30

Unikátní Šostakovičova neprovedená opera „Antiformalistický ráječek“, která je parodií na vystoupení politiků Stalina, Ždanova a dalších „velikánů“, která mohla být zveřejněna až 15 let po Šostakovičově smrti. První český překlad libreta. V hlavní roli Miroslav Donutil. Režie Eva Řehořová. Pořad z roku 1999.
Host večera: prof. Miloš Štědroň.

Bez ní bych byl zapomenut
(Z archivu Olgy Jeřábkové)
út 12.7. v 17:30

Literárně publicistické pásmo o Frances Meatchemové a básníkovi Ivanovi Blatném.
V pořadu zazní nejen vzpomínky zdravotní sestry F. Meatchemové, která pečovala o I. Blatného v Anglii v sanatoriu v Ipswichi, ale také vzpomínky Štěpánky Rackové, která se svým mužem prožila II. světovou válku v Anglii a následně zprostředkovala toto setkání paní Frances a básníka.
Dále uslyšíme hlas Ivana Blatného, který recituje své básně a také Václava Havla, který vzpomíná na své setkání s F. Meatchemovou. Režie Eva Řehořová. Pořad z roku 1999.
Host večera: prof. Jan Šmarda, bratranec Ivana Blatného.

Hraběnka s podivnou tváří
(Z archivu Olgy Jeřábkové)
st 13.7. v 17:30

Ukázka z komponovaného pořadu o německy píšící spisovatelce, žijící v českých zemích - Marii Ebner von Eschenbachové. Procházka zámkem v Lysicích na Moravě, kde je nejen památník spisovatelky, ale kde je také uložena část nově objevené pozůstalosti M. E. Eschenbachové . Režie Hana Mikolášková. Pořad z roku 2011.
Průvodkyní je překladatelka díla Eschenbachové Eleonora Jeřábková, která bude také hostem večera.

Logo
Marit Tusvik: Plíseň
(Pořady Hany Hložkové: Hry, které napsaly ženy)
čt 14.7. v 17:30

Hra o setkání dvou odlišných ženských nátur na poznávacím zájezdě po Moskvě.
Hrají: Simona Peková a Zuzana Kronerová. Překlad Daniela Mrázová. Dramaturgie Hana Hložková, hudba Mario Buzzi, režie Jakub Maceček. Pořad z roku 2009.

Marit Tusvik
Sibylle Berg: Už to bude. Odnaučte se milovat!
(Pořady Hany Hložkové: Hry, které napsaly ženy)
pá 15.7. v 17:30

Jak vypadá netradiční silvestrovský workshop pro osamělé ženy?
Hrají: Zuzana Slavíková, Ivana Plíhalová, Drahomíra Hofmanová a Pavel Vacek. Překlad a úprava Tereza Semotamová. Dramaturgie Hana Hložková, hudba Jiří Kučerovský, režie Hana Mikolášková. Pořad z roku 2010.
Po poslechu následuje beseda s překladatelkou Terezou Semotamovou.

Sibylle Berg
Lenka Lagronová: Jane
(Pořady Hany Hložkové: Hry, které napsaly ženy)
so 16.7. v 17:30

Fiktivní epizoda ze života spisovatelky Jane Austenové.
Hrají: Irena Vacková, Alžběta Kynclová, Tereza Richtrová, Ivana Plíhalová a Zdeněk Trčálek. Dramaturgie Hana Hložková, hudba Pavel Helebrand, režie Radovan Lipus. Pořad z roku 2011.

Jane Austenová očima sestry Cassandry Austenové
Radmila Adamová: České kuchty - super buchty
(Pořady Hany Hložkové: Hry, které napsaly ženy)
ne 17.7. v 17:30

Zábavný charitativní večírek nečekaně odhalí tajemství jedné z organizátorek.
Hrají: Eva Novotná, Erika Stárková, Alžběta Kynclová, Petra Bučková, Václav Vašák a Tomáš Sýkora. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Alexandra Bauerová. Pořad z roku 2010.
Po poslechu následuje beseda s autorkou Radmilou Adamovou.

Radmila Adamová
Zakázané ovoce
(Dokumenty Radima Nejedlého)
po 18.7. v 17:30

Dokument o trojici novodobých sběračů: Eva, Honza a Pavel pravidelně vyrážejí k supermarketům a obchodním centrům, aby tam v kontejnerech hledali vyhozené potraviny. Pořad vznikl v roce 2010.
Po poslechu následuje beseda s aktéry dokumentu.

Útěky do nejistoty
(Dokumenty Radima Nejedlého)
ne 19.7. v 17:30

Dokument přibližuje osudy uprchlíků, kteří opustili rodnou zemi, aby si zachránili život. Saida je mladá dívka z Kavkazu, pan Amiri je Íránec, který konvertoval ke křesťanství. Když přistáli na ruzyňském letišti, neměli ani nejmenší představu, co je v České republice čeká. Pořad vznikl v letech 2009 - 2011.

Bábinka
(Dokumenty Radima Nejedlého)
po 20.7. v 17:30

Neobyčejný příběh obyčejné ženy. Věra Fialová se narodila v roce 1918 jako nemanželské dítě mladé ženy z Petrovic a polského vojáka. Její život by mohl posloužit jako námět na román. Přes všechny útrapy se ale Bábinka, jak jí blízcí říkají, vždy přenesla s neskutečnou elegancí a svébytným humorem. Dokument vznikl v letech 2006 - 2007.

Kaleidoskop ze střípků rozhlasového vysílání
(Dokumenty Radima Nejedlého)
út 21.7. v 17:30

Poezie, drama, próza, dokument. Pestrá koláž ze zlomků rozhlasového vysílání. Závěrečný večer Audiokabinetu.

autor: ČRo Brno
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.