Co očekávají politické strany od komunálních voleb?

30. říjen 2002

Zatímco českobudějovická ODS očekává od komunálních voleb změnu, což pro ni znamená odpovídající zastoupení v radě města, unionisté i lidovci by se zřejmě spokojili se současným stavem. Naopak posílení pozic je cílem ČSSD i komunistů: první chtějí počet mandátů zdvojnásobit, druzí zvýšit o polovinu. Všechny kandidující subjekty jsou podle svých lídrů ochotny po volbách spolupracovat "se všemi demokratickými stranami".

V pětačtyřicetičlenném českobudějovickém zastupitelstvu má nyní ODS 16 mandátů, KSČM osm, KDU-ČSL sedm, ČSSD pět, unie čtyři a po jednom ODA, Volba pro město, Strana zelených, Českobudějovická nová volba a Sdružení nezávislých kandidátů. V jedenáctičlenné radě města mají KDU-ČSL, ČSSD a Unie svobody po třech zástupcích a KSČM dva.

Občanští demokraté vstupují do voleb pod heslem S důvěrou ke změně a sázejí na omlazenou kandidátku. Podle jejich představitelů by se mělo změnit rozložení sil ve vedení radnice, které dnes nerespektuje výsledky minulých voleb. ODS je po jejich opakování ziskem 16 křesel v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu vyhrála, ale zastoupení v radě města nezískala.

Českobudějovická Unie svobody-DEU sestavila kandidátku s podporou Strany Zelených. Vede ji náměstek českobudějovického primátora Zdeněk Čáp, na pátém místě je další náměstek Vladimír Kostka. "Naším cílem je takový volební výsledek, který by nám umožnil podílet se aktivně na vedení města a prosazovat záměry našeho volebního programu," uvedl Čáp.

Cílem ČSSD je zisk deseti, tedy ve srovnání s aktuálním stavem dvojnásobku křesel v zastupitelstvu. "Chceme být stranou, která bude tvůrcem povolební spolupráce na radnici," prohlásila náměstkyně českobudějovického primátora Vlasta Bohdalová, která stojí v čele kandidátky.

Křesťanští demokraté očekávají, že ve volbách obhájí současný počet křesel. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má strana sedm členů a z KDU-ČSL je také primátor a lídr kandidátky Miroslav Tetter.

Kandidátku komunistů vede poslanec Petr Braný. Za reálný výsledek voleb považuje rozšíření dosavadních osmi na deset až 12 křesel v zastupitelstvu.

Minulé komunální volby v Českých Budějovicích se opakovaly. V prosinci 1998 se totiž 16 zastupitelů za ODS vzdalo mandátu. Protože s nimi rezignovali i všichni náhradníci, klesl stav zastupitelstva o více než třetinu a muselo se volit znovu. Jako důvody své rezignace zastupitelé ODS uvedli nerespektování výsledků voleb a otevřenou koalici ČSSD, lidovců a Unie svobody s KSČM, která vyřadila 21 zastupitelů pravicových stran. ODS, která ziskem 17 mandátů volby vyhrála, neměla mezi 11 členy nové rady města žádného zástupce. Nové volby, které se konaly 19. června 1999, však žádné zásadní změny nepřinesly.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio