Co je Huberův peň? Útvar u Horního Slavkova vypadá jako místo po dopadu meteoritu

24. březen 2020

Moc lidí to neví, ale pod slovem „peň“ se ukrývá geologický útvar, který od středověku lákal horníky díky bohatému obsahu všech možných rud. A například nedaleko Horního Slavkova na Sokolovsku je takových pňů hned několik. Patří mezi ně třeba i atraktivní Huberův peň.

Nejprve ale něco málo ke pni. Zajímavé slovo, že? Geologický útvar sloupového tvaru se skládá z magmatických hornin, který se prodral zemskou kůrou až do blízkosti zemského povrchu. Roztopené magma s sebou z hlubin Země vyneslo minerály cínu a dalších kovů.

V Huberově pni byste minerálů napočítali na 80 druhů. Dnes tu ovšem neuvidíte sloup, nýbrž obrovskou, asi 70 metrů hlubokou i širokou jámu kuželovitého tvaru.

Vypadá to jako kráter sopky nebo místo po dopadu meteoritu. Ve skutečnosti jde o propadlinu, protože peň od středověku provrtávali svými chodbami horníci. Ze stěn kráteru na několika místech dodnes trčí kůly z původní výztuhy hornických komor. Propadlině se v hornickém žargonu říká pinka. Po propadnutí a sesypání díla se s těžbou pokračovalo povrchově.

Učebnice geologie pro laiky

S těžbou se zde skončilo až v roce 1991, takže kamenné sutě ještě nestačila pohltit příroda. Ale různé lišejníky, mechy a vřesy vytvářejí zajímavou nevšední atmosféru kamenného světa. Huberův peň je největším důlním dílem tohoto typu v okolí měst Horní Slavkov, Krásna a Čisté. Trojlístek královských horních měst založil v letech 1547 až 1551 Ferdinand I.

Téměř tři desítky let si bere peň zpátky příroda

Huberův peň je dnes už trochu zarostlý náletovými dřevinami. Ale kdo ví, třeba tu brzy bude zase rušno. Mezi osmdesátkou místních minerálů a prvků figuruje mimo jiné měď, ale také stále slavnější lithium.

Lokalita je volně přístupná, ale pokud do ní zavítáte, buďte opravdu opatrní. Dolů byste se po příkrém srázu dostali velice rychle, ale ven už by to mohlo být horší. Podívat se můžete jen z kraje kráteru. Přímo do pně je vstup zakázán.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.