Cizince žijící na Zlínsku nejvíce trápí dluhy a exekuce

4. září 2012

Lidé z takzvaných třetích zemí, kteří legálně žijí na Zlínsku, se častěji než ostatní obyvatelé dostávají do problémů s dluhy nebo péčí o děti. Může za to především jazyková bariéra a neznalost českých zákonů. V krizových situacích i při vzdělávání jim pomáhá Centrum na podporu integrace cizinců.

Paní Otgontsetseg žije ve Zlíně už čtyři roky, s češtinou má tato mongolská šička ještě problémy, a tak ráda využívá služby tlumočnice v centru. „Přišla jsem kvůli potvrzením, které potřebuji kvůli půjčce,“ prozradila drobná žena, která je v Česku velmi spokojená a daří se jí prý celkem dobře i po finanční stránce.

Zahraniční studentky na stáži v cizineckém centru

Více je ale těch, kteří musí o pomoc požádat právníka centra Michala Bartala. „Nejčastěji řešíme problémy se zdravotním pojištěním,“ vypočítal právník, „cizinci dělají hodně dluhů v nemocnicích, hlavně při porodech. Dluhy se mohou vyšplhat i na statisíce.“

Cizinci často chodí také kvůli exekucím anebo sociálním dávkám. „Řešíme často i pracovně-právní problémy,“ dodal Bartal, „cizinci často neznají českou legislativu, takže vůbec neznají výpovědní lhůty anebo nároky na odstupné.“

Nejvíce jsou na Moravě jako doma Ukrajinci

Na Zlínsku legálně pobývá bezmála tři a půl tisíce cizinců ze zemí mimo Evropskou unii. Zhruba třetina pak využívá služeb centra, které vede Bernard Šulák. „Nejvíce využívají tyto služby ve Zlíně Ukrajinci, Mongolové a Vietnamci,“ vypočítal Šulák.

Nejlépe se prý na východní Moravě daří integrovat lidi z Ukrajiny, a to hlavně díky podobnosti jazyka. „Největší bariérou je pro ně legislativa,“ dodal Šulák. Kromě Zlína je v republice dalších sedm Center na podporu integrace cizinců.

autor: rv
Spustit audio