Cítím se bezmocný, říká majitel restaurace v centru Brna. Po týdnu provozu musel zavřít
Restauratéři museli ode dneška (14. října) na čtrnáct dní uzavřít své podniky. Začala platit nová vládní krizová opatření. Fungovat budou moct jen s výdejním okénkem do 20 hodin.
Některým podnikům se však takový provoz nevyplatí. Vláda totiž zároveň zakázala konzumaci alkoholu na veřejnosti. Jak se s krizovým opatřením vypořádává majitel nedávno otevřené restaurace v centru Brna?
„V kuchyni si rozebíráme, kdo si vezme domů maso. Zaměstnancům to velkoryse rozdávám. Maso, sýry, další suroviny. Dokonce včera mi ještě přijelo zboží v hodnotě 25 tisíc do kuchyně.”
Čtěte také
Restauratér Marian Biel sedí na barové židli potemnělé restauraci. Zákazníci v ní nejsou, lustry jsou zhasnuté. Žlutým světlem jsou nasvícené desítky lahví s alkoholem za barem. Podnik v samotném centru Brna otevřel před týdnem. Teď ho musí zavřít.
„Vybavení a rekonstrukce vyšlo na dva a půl milionu korun, máme na to úvěr. Ta měsíční splátka, pokud budeme chtít někdy otevřít, tak se musí splácet, na to nikdo nepočká.”
Bez rozvážky i okénka
Rozvážet jídlo Marian Biel nehodlá. Spolupráce s kurýrními službami se mu kvůli vysokým provizím nevyplatí. „Jsou tam provize až 50 %. Je to rychlá matematika – pokud dáte jídlo za 150 korun, 75 korun odevzdám za to, že mi ho někdo rozveze. A zbývá 75 korun, abych zaplatil kuchaře a suroviny. Je výhodnější nechat zavřeno,” stýská si restauratér.
V plánu nemá ani výdej jídel s sebou přes okénko. „Včera jsem si vzal tužku, papír, kalkulačku a počítal jsem, tak to vychází – každých sedm minut musíme vydat jedno jídlo.
V centru města je taková konkurence, že budu rád, když denně uděláme dvacet až třicet jídel. Natož nová restaurace, která nemá historii, lidi nejsou naučení sem chodit. Je pro mě výhodnější nechat zavřeno a budu v menší ztrátě, než kdybych nechal otevřeno a bojoval.”
Bezmoc a skepse
Nová opatření podle něj vyhlašovala vláda příliš rychle po sobě bez patřičného vyhodnocení. K dalšímu vývoji je skeptický. „Cítím se bezmocný, nemůžu s tím nic dělat. Netuším, co s tím dělat. Můžeme si tady spolu pobrblat, můžeme si zanadávat, napsat nějaké komentáře na sociální sítě. Ale když nám někdo řekne: ‘Zítra nebudete vycházet z domu’, tak zítra z toho domu prostě nesmíme vyjít,” dodává sklesle Marian Biel, který v gastronomii podniká 14 let.
Restaurace, bary a další stravovací zařízení budou moct obsluhovat přes výdejní okénko. Vydávat smí pouze do 20 hodin. Na jaře hospody vydávaly pivo na ulici, kde postávali lidé. To za těchto nových pravidel nebude možné, protože vláda zakázala konzumaci alkoholu na veřejnosti. Zavřeno bez výjimky musí mít hudební, taneční, herní a další společenské kluby a diskotéky.
Související
-
Pošli kluka na pivo, vrátí se ti s kytkou. Restauratéři se připravují na znovuotevření zahrádek
Před domy v brněnských ulicích už jsou nachystané první podesty, stoly i slunečníky. Restauratéři se připravují na pondělní otevření zahrádek, jak to povolila vláda.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.