Čistota naší pitné vody

15. listopad 2005
Vaše téma

Vaše téma, dnes o jedné z nejdůležitějších látek na světě - o vodě. I když právě vodu potřebujme k životu opravdu hodně, tak se k ní rozhodně moc dobře nechováme. Najít u nás čistou řeku jde snad jedině u pramene. A právě o čistotě vody bude další díl našeho celodenního seriálu.

Jak se voda, která nám teče doma z kohoutků čistí?

Veškerá voda, které protéká vodovodními trubkami, tak je vodou z řek nebo velkých nádrží. A právě díky jejich znečištění se musí voda upravovat a to jak na pískových filtrech, tak i chemicky. Tento proces funguje nám popsala tisková mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková.

Dvořáková: Ze surové vody se pomocí síranu hlinitého vysráží nečistoty a jako filtrační materiál se používá křemičitý písek. Po filtraci je čistá voda odváděna na ionizaci, kterou se zlepšují její chuťové vlastnosti a také získá ochranu proti virům. Zdravotní zabezpečení se provede pomocí chlóru a vápenným hydrátem se upraví kyselost, tedy pH.

Mnohdy si lidé stěžují, a dělá to i řada našich posluchačů, že když si natočí vodu z vodovodu tak má bílou barvou a chutná po chlóru, co je příčinou?

Chuť chlóru a bílá voda spolu v podstatě nesouvisí. Bílou vodu si člověk natočí tehdy, když je v potrubí příliš silný tlak. Jde o běžnou reakci plynu, tedy vzduchu v tomto případě, který přejde z~prostředí s vyšším do normálního tlaku. Správci vodovodní sítě ten problém řeší snížením tlaku v potrubí, ale nedá se vždy stoprocentně vyloučit, že odtočená voda nebude nikdy bílá, ale rozhodně nejde o žádnou závadu vody. Co se týče chuti chlóru, tak to se stát může, ale tady jde mnohdy o reakci vody ve starším potrubí, nebo ve vedení, kde není teplá voda dostatečně odizolovaná od teplé. Pachuť se dá jednoduše odstranit.

Hušková: Vodu pořádně odtočíme a natočíme-li vodu, která je uložená v chladu zemních trubek, tak pak voda bude chutnat. Je dobré se před vařením třeba kávy osprchovat a pak používat vodu ke konzumaci.

Tak jednoduše zabíjí dvě mouchy jednou ranou inženýrka. Radka Hušková, kontrolorka kvality vody. A právě o kontrole kvality vody nabídneme více informací ve 14:15 u vody z kohoutku a v 15:15 pak u vod balených.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu